Ürolojik Enfeksiyon Nedir?
Ürolojik enfeksiyonlar,mikroorganizmaların doğrudan kan, lenf komşuluk yoluyla genital sistemi tutup çoğalmasıyla hasar oluşmasına denir.
Bir mikroorganizmanın (bakteri, virüs, parazit) vücudumuzun herhangi bir bölümüne yerleşip orada çoğalarak reaksiyon oluşturmasına da enfeksiyon diyebiliriz.
Ürolojik Enfeksiyonların Sebepleri Nelerdir?
Ürolojik enfeksiyonlar, üriner (idrar yolu) enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar olarak temelde iki gruba ayrılır.
İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) ya da diğer bir adla anılan üriner sistem enfeksiyonları (ÜSE) böbreklerden başlayıp üreter borucukları, idrar kesesi, prostat ve dış idrar yolunu içine alan boşaltım sisteminin iltihabi hastalığıdır. İdrar yolu infeksiyonları basit ve komplike olarak 2 gruba ayrılır.
Basit infeksiyonlar genellikle kadınlarda sistit şeklinde ve sık idrara çıkma, idrarda şiddetli yanma, kanlı idrar, bazen idrar kaçırma belirtileri ile kendini gösterir. Basit infeksiyonlarda ateş yoktur.
Komplike infeksiyonlar ise ateş, üşüme titreme, genel durum bozukuğu, bazen, yan ağrısı, sık idrara çıkma, bulanık ve kanlı idrar yapma gibi çok ciddi belirtilerle kendini gösterir ve altta yatan üriner sistem taşları, idrar yolları darlıkları, tümöral oluşumlar, piyelonefrit (böbrek iltihabı), prostatit, orşit, epididimit gibi ciddi ciddi durumlar vardır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar partnerlerden birisinin hastalıklı olması durumunda korunmasız cinsel ilişki sonucu oluşan hastalıklardır. Hastalıklı bölgeye yakın temas sonucu buradaki bakteri veya viruslar sağlıklı kişinin koruma bariyerlerini aşar.
Uygun ortam bulursa çoğalır ve hastalığa neden olur.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar başlıca HIV/AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Bel Soğukluğu-Gonore, Genital Siğil (HPV), Klamidya, Ureoplasma, Genital Uçuk-Herpes , Sifiliz-Frengi, Gardnerella, Molloskum Kontagiosum dur.
Bu hastalıklar vücuda girdikten sonra bir kuluçka süresi vardır.
Belirli bir süre sonra kirli pis kokulu idrar yolu akıntısı, idrarda yanma, eklem ağrıları, cinsel organda döküntüler, idrar yolunda yanma gibi belirtilerle kendini belli eder.
Hepatit / AIDS belirtileri çok geç başlar ve çok ciddi sonuçlar doğurur.
Ürolojik Enfeksiyonların Tedavisi Nasıl Olur?
Tedavide basit infeksiyonlarda antibiyotik tedvisine ilave olarak sıvı alımının artırılması, idrarın çok tutulmaması ve hijyen önerilir.
Komplike infeksiyonlarda ise hastayı hastaneye yatırıp tedavi etmek gerekir. Öncelikle altta yatan sorun ne ile tespit edilip tedavi edilmelidir.
Damardan kültür sonucuna göre antibiyotik tedavisi gerekir. Tedavi süresi de basit infeksiyonlara göre uzundur.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (bel soğukluğu, klamdya, ureoplasma ve frengi) gibi durumlarda hepsinin tedavisini içine alan ilaçlar verilebilir.
Seftriakson, makrolit antibiyotikler ve azitromisin birlikte verilebilir. Genital siğiller yakılır, dondurulur ya da ilaçlarla kurutulabilir.
AIDS ve hepatit çok yakından takip ve tedavi edilmelidir.