Vezikovajinal Fistül Nedir? Vezikovajinal Fistül Belirtileri Nelerdir?

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Vezikovajinal Fistül Nedir?

Kadınlarda idrar kesesi (mesane) ile kadın cinsel organı vajen arasında belirli patolojilere bağlı olarak gelişen istenmeyen yoldur. Hastanın mesanesinde idrar birikemediği için vajinadan sürekli idrar gelir. İdrar hissi ve isteği olmadan sürekli idar kaçağı olur. Hastayı hem fiziksel hem de psikojenik olarak çok etkiler. Hastalar sürekli bez değişimi ve koku olması korkusundan dolayı toplum içine çıkmak istemezler. Sosyallikleri tamamen kaybolmuştur ve depresiftirler.

Vezikovajinal fistülün kırsal toplumlarda en sık nedeni zorlu doğumlara bağlı mesaneye basıya bağlı delinmesi iken , gelişmiş toplumlarda en sık neden geçirilmiş cerrahiler ve radyoterapi (ışın tedavisi) dir. Zor doğumlarda doğumun uzaması ve mesaneye bebek basısına bağlı idrar kesesinin dolaşımı bozulur ve yeterli kanlanması olmayan organda delinme olur. Hasta doğum sonrası sürekli idrar kaçırmaya başlar. Rahim ağzı kanserler, rahim kanserleri ve diğer bazı cerrahiler sırasında mesanede oluşan yaralanmalara bağlı mesane ile vajen arasında fistül gelişebilir. Hasta ameliyat sonrası sonda alımını takiben ya da bir süre sonra idrar kaçırmaya başlar. Kanserlere bağlı ışın tedavisi sonrası mesanenin ve vajenin kanlanmasının bozulmasına bağlı vezikovajinal fistüller gelişebilmektedir. Fistül ayrıca özellikle cerrahi girişimlere bağlı olmak üzere üst idrar yolu (üreter) vajen arasında, alt idrar yolu (üretra) vajen arasında olabilmektedir.

Vezikovajinal Fistül Belirtileri Nelerdir?

Vezikovajinal FistülVezikovajinal fistülün en önemli belirtisi sürekli idrar kaçırmadır. Böbreklerden mesaneye gelen tüm idrar istenmeyen yoldan yani mesaneyle vajen arasında gelişen kanalcıktan vajene gelir ve hasta sürekli bez kullanmak zorunda kalır. Asidik idrarın etkisiyle pis koku ve o bölgede kızarıklıklara neden olur. Teşhisi için ayrıntılı vajinal ve ürolojik muayene yapılır. Mesaneye bir sonda yerleştirilip metilen mavisi verilerek vajene yerleştirilen bir tamponu boyayıp boyamadığına bakılır. Sonra ayrıntılı sistoskopi ve vajinoskopi ile fistülün yeri seviyesi ve derecesi belirlenir.

Tedavi için genellikle cerrahi girişim gerekir. Fistülün durumuna göre vajinal ya da abdominal mesane i,çinden tamirat yapılabilir. İyi cerrahi yapılamaz ve hasta radyoterapi gibi ek tedaviler görmüş ise tedavi sonrası nüks oranı yüksektir.

Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?