Ürolojik kanserler, kendi içinde farklı alt türlere ayrılan ve pek çok farklı organda oluşabilen kanserlerdir. Mesane, böbrek, prostat ve testis gibi alanları etkileyerek kansere sebep olan ürolojik kanserlerin tedavisinde güvenilir pek çok yenilikçi çalışma bulunur. Genetik faktörlerin söz konusu olduğu durumlarda hastalığı önlemenin kesin bir yolu olmasa da belirli sağlıklı alışkanlıklar kazanmanın kansere yakalanma riskini azaltmada etkili olduğu bilinmektedir. Bütün kanserler farklı şekilde geliştiği ve farklı alanları etkilediği için tedavi ve korunma şekillerinde de farklı uygulamaların denenmesi gerekir.
Prostat Kanserinden Korunma Yolları
Ürolojik kanserler arasında en sık karşılaşılan tür olan prostat kanseri, özellikle 45 yaşın üzerindeki erkeklerde ortaya çıkar. Rutin ürolojik kontrollerin aksatılması nedeniyle gelişen bu hastalık, erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılabilir. Ek olarak edinilen çeşitli alışkanlıklar da kanser riskini düşürmede etkilidir.
- Prostat kanseri, yüksek yağlı bir diyet uygulandığında daha sık ortaya çıkar. Bu nedenle ideal yağ oranına sahip, dengeli bir diyet alışkanlığının kazanılması gerekir.
- Her ne kadar yaşa, ırka ve genetik faktörlere bağlı olsa da düzenli egzersiz yapmak ile sağlıklı beslenmek kanser gelişim hızını yavaşlatır.
- Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazanılması korunmadaki temel adımlardandır. Sigarayı bırakmak, bol su içmek ve dengeli bir kiloya sahip olmak prostat kanseri riskini azaltır.
- Yeşil çay, soda, meyve, sebze tüketmek; kızartmalardan ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak hem genel sağlık durumunu iyileştirir hem de kansere karşı korur.
- D vitamini prostat kanserinden korunmaya yardımcıdır.
- Cinsel rutinler ile sağlık kontrollerinin yapılması, prostat kanseri riskine karşı erken zamanda önlem alınmasını sağladığından önerilen bir korunma metodudur.

Mesane Kanserinden Korunma Yolları
Mesane kanseri; özellikle sanayide çalışan ve yoğun sigara kullanan kişilerde gözlenen bir kanser türüdür. Genel belirtileri arasında; idrardan kan gelmesi, mesane kontrolsüzlüğü ve idrar sırasında yanma hissi gibi semptomlar gösterilir. Tedavisinde ise idrar kesesi çıkarılabilir ve yapay mesane ile hasta konforu yeniden sağlanabilir. Bu kanseri kesin olarak engellemenin bir yolu olmamakla birlikte, risk faktörlerini azaltmanın hastalık gelişimini de yavaşlattığı düşünülmektedir.
- Sigara tüketimi, genel mesane kanseri vakalarında %50’lik kısmı oluşturur bu nedenle sigarayı bırakmak önemli bir korunma yöntemidir.
- Özellikle kimyasal malzeme kullanılan endüstrilerde çalışan kişiler risk grubundadır ve bu nedenle kimyasalların kanser üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Yapılan çalışmalara göre kimyasallardan kaçınmanın kanser gelişimini engelleme adına önemi büyüktür.
- Bol sıvı tüketmek mesane kanserini önlemede en etkili yöntemlerden biridir.
- Mevsim yeşillikleri ile taze meyve tüketmenin mesane kanserini önlemeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Böbrek Kanserinden Korunma Yolları
Böbrek kanseri, zamanında müdahale ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tomografi, ultrason ve MR gibi tanılama yöntemleri sonrası böbrek kanseri tanısı konan hastalarda, cerrahi işlem ile tümör vücut dışına alınabilir. Bununla birlikte hastalık bazen genetik faktörlerden kaynaklanır, çoğu zaman ise sigara kullanımı gibi zararlı alışkanlıklar sonucu gelişir. Bu nedenle böbrek kanserinden korunmada sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmak oldukça etkilidir.
- Sigarayı bırakmak böbrek sağlığını olumlu şekilde etkilediğinden kanser riskini azaltır.
- Aşırı kilonun böbrekler üzerinde olumsuz etkisi bulunur ve bu durumda kanser riski artar. İdeal ve dengeli vücut kilosuna sahip olmak böbreklerin zarar görmesini engeller.
- Mevsim meyveleri ve yeşillikleri, kepekli ve lifli gıdalar, sağlıklı yağlar bakımından zengin bir diyet uygulamak böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar.
- Günlük en az 30 dakikalık bir egzersiz alışkanlığı kazanmak zayıflamaya yardımcı olduğundan kanser riskini düşürür.
- Dengeli bir tansiyon ile kan şekerine sahip olmak böbrek kanserinden korunmanın en etkili yollarındandır. Bu nedenle diyet ve egzersiz oldukça önemlidir.
- Asbest ve kadmiyum gibi kimyasallar böbrek kanserinde yüksek risk taşır, bu kimyasallardan kaçınmak böbrek sağlığının korunmasını sağlar.
- Düzenli kontroller yaptırarak genel böbrek sağlığını dengede tutmak kanser riskini fazlasıyla düşürür.
Testis Kanserinden Korunma Yolları
Testis kanseri, genellikle genç erkeklerde görülen ve sigara kullanımı ile yakından ilişkilendirilen bir kanser çeşididir. Vakaların büyük bir çoğunluğunda herhangi bir risk faktörü rol oynamaz ve aile öyküsü ile ırksal özellikler etkilidir. İnmemiş testis sorunu da testis kanserinde ayırt edici bir sorundur. Bütün bunlarla birlikte testis kanserinden korunmada çeşitli önerilerin sunulması pek mümkün olmaz ancak erken dönemde saptanan vakalarda tedavi başarı oranı daha yüksektir. Bu nedenle rutin kontroller yaptırmak ve genel sağlık durumunu dengelemek, korunma bakımından en etkili yöntemlerdendir.
Sonuç olarak; ürolojik kanserlerden korunmak için öncelikle sağlıklı bir diyetin uygulanması ve düzenli egzersiz alışkanlığının kazanılması gerekir. Ancak kanser hastalıkları, genetik faktörler ile sebebi bilinmeyen başka nedenlerden kaynaklanabildiğinden, kimi zaman hastalığı önlemede veya tedavide kesin yöntemlerden bahsedilemeyebilir. Özellikle aile öyküsünde kanser vakası olan kişilerde, rutin kontrollerin yaptırılması fazlasıyla önemlidir. Bu şekilde zamanında tanılanan vakalar için erken tedavi çalışmaları başlatılabilir ve uygulanan korunma yöntemleri daha etkili olur.