Üroloji neye bakar veya üroloji doktoru neye bakar sorusu akılda soru işareti olarak kalabilir. Üroloji, erkek ve kadın idrar yolları ve erkek üreme organlarını içeren durumların tedavisi ile ilgilenen bir cerrahi uzmanlık alanıdır.Üroloji alanında uzmanlaşmış insanlar, bu hastalıklar ve hastalıkları teşhis etmek, tespit etmek ve tedavi etmek üzere eğitilmiş ürologlar, sağlık uzmanları olarak adlandırılır. Üroloji hangi hastalıklara bakar sorusu üç başlık altında cevaplanabilir:
Erkeklerde üroloji neye bakar?
- mesane, böbrek, penis, testis ve adrenal ve prostat bezleri kanserleri
- prostat bezi genişlemesi
- kısırlık
- interstisyel sistit, aynı zamanda ağrılı mesane sendromu denir
- böbrek hastalıkları
- böbrek taşı
- prostat bezinin iltihabı olan prostatit
- idrar yolu enfeksiyonları (UTIs)
- varisler veya skrotumdaki genişlemiş damarlar
Kadınlarda üroloji neye bakar?
- mesane prolapsusu veya mesanenin vajinaya bırakılması
- mesane, böbrek ve böbreküstü bezleri kanserleri
- interstisyel sistit
- böbrek taşı
- aşırı aktif mesane
- UTIs
- idrarını tutamamak
Çocuklarda üroloji neye bakar?
- altına işeme
- idrar yolu yapısı ile tıkanıklıklar ve diğer problemler
- inmemiş testisler
Ürolojide Üretra Darlıkları
Bugünki konumuz üroloji neye bakar ? Yani ürolojik hastalıklar nelerdir? Üroloji nedir? Bununla ilgili temel olarak bilgilendirmek istiyoruz. Üroloji bölümü erkekte idrar yollarını ve genital organları içeren kadında da sadece üriner sistemin yani idrar yollarını içeren ve bu sistemin cerrahisini ilgilendiren bir bilim dalı olarak ürolojiyi tanımlayabiliriz.
Eski dilde buna bevliye deniyor yani idrar eski dilde buna bevliye deniyor. Yani idrarla ilgili bevl etmek yani idrar yapmak anlamında.
Üroloji Hangi Organları İlgilendirir
- böbrekler
- üreter
- idrar kesesi
- prostat
- dış idrar yolunu ilgilendirir.
Erkekte ise testisler yani yumurtalar ayrıca penis peniste içine alacak şekilde üroloji bölümü ile ilgilidir, bağlantılıdır. Böbreğin hangi hastalıkları ile ilgilenir ? Bunu özetleyecek olursak böbreğin dahili hastalıklarını nefroloji ilgilendirir. Yani böbrek bilimi nefroloji ilgilendirir.
Ürolojik hastalıkları ise böbreğin kanserleri böbreğin taşları böbreğin genişlemesi, doğuştan bir takım bozuklukları tüm bunların cerrahisini ürolojiyi ilgilendirir.
Yani üroloji bölümü böbreğin bu bahsettiğim hastalıklarına bakar. Ondan sonra alt kısmında ne vardı, üreter vardır yani üreter borucukları mesaneyle böbreği birleştiren bir sistem.
Bu sistemin de hastalıkları var. Bu sistemde yani üreter borucukların da gene taşlar oluşabilir, tümörler oluşabilir. Bir takım infeksiyonlar oluşabilir. Cerrahiye bağlı daralmalar ve özellikle kadın doğum hastalıklarında bir takım bağlanmalar olabilir.
Gene bunların cerrahisi ürolojiyi ilgilendirir. Diğer taraftan üreter borucukları nereye geliyordu mesaneye geliyordu. Mesanenin tüm hastalıkları gene üroloji ile ilgilidir.
İdrar kesesinin fonksiyonu görevi idrarı depolamak ve daha sonra da bunu boşaltmaktır. Ama bunun da hastalıkları var ciddi hastalıkları var. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi mesane kanseridir. Peki üroloji neye bakar?
Onun dışında mesane taşları yani idrar kesesinin taşları da ayrıca ciddi sıkıntılar oluşturur ve ürolojiyi ilgilendirir. Ayrıca idrar kesesinin bir takım fonksiyon bozuklukları vardır. Aşırı aktif mesane gibi nörojen mesane gibi, bu durumların cerrahisi gene üroloji ile ilgilidir.
İdrar kesesinin altında erkekte prostat var. Prostatın gene hastalıkları üroloji ile ilgilidir. Prostatın iltihapları, prostatın iyi huylu olarak büyümesi prostatın kanserleri bu tür bunlar üroloji ile ilgilidir ve bunların cerrahisi gene üroloji ile bağlantılıdır.
Prostatın hemen altında üretra dediğimiz dış idrar yolu vardır. Bunun da ciddi hastalıkları olur en başta olanı da üretra darlıkları dediğimiz geçirilmiş enfeksiyonlara cerrahiye bağlı travmalara bağlı yani çarpmalara düşmelere bağlı bir takım darlıklar genişletilir.
Bunlara bağlı olan darlıkların tedavisi ve cerrahisi gene üroloji ile ilgilidir. Genital organlara geldiğimiz zaman yani testitlere yumurtalara yumurtaların bozuklukları gene yumurtaların bozukluklarına bağlı erkek kısırlığı direk üroloji ile ilgilidir. Testislerin yani yumurtaların kanserleri bunların cerrahisi gene üroloji ile ilgilidir.
Üroloji bunların hepsine bakar. Penis hastalıklarına baktığımız zaman özellikle cinsel fonksiyon bozuklukları, sertleşme bozuklukları, boşalmanın erken olması geç olması bütün bunlar gene üroloji ile ilgilidir.
Ayrıca bu dış idrar yolunun çıkışında olan bir takım doğuştan anormal çocuklarda özellikle posterior üretral valv dediğimiz yani prostatın hemen altında kapakçıkların doğuştan olması ve buna bağlı idrar yapamaması gene bunların cerrahisi çocuklarda üroloji ile ilgilidir.
Ayrıca bu üretra dediğimiz penisin dış kısmı yani idrar yaptığımız kısmın dış kısmının aşağıda olması yani hipospadias dediğimiz hastalık bunun cerrahisi gene üroloji ile ilgilidir. Bu üst kısma gitmesi yani üstten boşalması idrarın, oenisin normal ucundan değil de daha üst kısmından boşalması bu da epispadias ki bu bazen idrar kesesinin açıklığıyla karakterizedir. Bu da ayrıca gene ürolojinin dalıdır ürolojinin ilgi alanıdır. Diğer taraftan böbrek üstü bezinin hastalıkları ve bunların cerrahi gene ürolojiyi ilgilendirir.
Ürolojiyi ayrıca böbrek üstü bezi hastalıklarını yani onun cerrahisine de bakar. Peki cerrahide neler yapılıyor ürolojide, bunu gözden geçirecek olursak böbrekte taş ameliyatlarının hepsi üroloji ile ilgilidir. Bunlar kapalı olabilir açık olabilir ama şimdi günümüzde %98-99’u kapalı olarak yapılıyor.
Gene üreter borucuklarının taşları tümörlerinin ameliyatları gene üroloji ile ilgilidir. İdrar kesesinin kanserleri, yeniden idrar kesesi yapılması , prostat hastalıkları, prostatın kanserleri, iyi huylu prostat büyümesinin cerrahi bunlar da ayrıca üroloji ile ilgilidir ve üroloji bunların hepsini içerir ve hepsine bakar.
Evet bizler en çok rahatsızlandığımız da hangi doktora gitmemiz gerektiği hususunda zorlanıyoruz. Bu yazı da ondan dolayıda ekstradan hoşuma gitti üroloji doktoruna mı gitsem başka doktoramı diye düşünürken bu sayfayla karşılaştım. Üroloji doktoru hangi hastalıklara bakar ne rahatsızlığım olursa üroloji doktoruna gitmeliyim. Teşekkür ederiz ve bu tür açıklayıcı yazıların artmasını dileriz. Hem sayfalarınız da harika olmuş hiç sıkılmadan inceleyebiliyorum videolar, görseller ve kısa metnlerle gerektiği kadar bilgi verilmiş.
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederiz.
Abdullah hocaya kanserden dolayı başvurdum ve ameliyat sonucunda sağlığıma kavuştum. Ürolojik kanserler hususunda ki korkumu hatırlıyorum da uykularım kaçtı huzursuz oldum yaşama sevincimi yitirdiğim dönemde bir yakınımın tavsiyesi ile hocama geldim ve artık hayata geri döndüm. Teşekkürler Abdullah Armağan hocam.
Selam hocam bende erken boşalma sorunu var
İki yıldır evliyim karımın önceki evliliğinden bir çocugu var,düzenli birleşme mız olmasına rağmen hamilelik yok, sertleşme ve sperm de sorun yok,ve benim tedavi için nasıl bir yol izlemem gerekir ve hangi testler yaptırmam gerekecek teşekkürler
Merhaba,
Muayene için doktor bey ile görüşme organize edebilirsiniz. Görüşme sırasında merak ettiğiniz tüm detayları kendisine sorabilirsiniz. Randevu için mail adresimizden info@uromer.com iletişime geçebilirsiniz.
Merhabalar ben penis boy sorun var üroloji bölümü bakarım
Hocam sertleşme problemi var
Benim sol yumurtalık parçalanmış gibi ne yapmalıyım
sertleşme problemi var
erken bosalmanın tedavısı nedır