Testis Travması Nedir, Nedenleri ve Tedavisi

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Testisler, erkek vücudunda penisin iki yanında yer alan torba şeklindeki üreme organlarıdır. Sperm üretimi, erkeksi fiziksel özelliklerin gelişmesi ve testosteron hormonun salgılanması gibi pek çok fonksiyon testisler tarafından kontrol edilir. Bu yapıların herhangi bir darbe alması ise çeşitli işlev kayıpları anlamına gelebilir.

Testis Travması Nedir?

Testislerin vurma, düşme ve çarpma gibi darbeler alması ya da kesici, delici, ateşli alet hasarına maruz kalması testis travması olarak adlandırılır.

Testisler vücudun dışında yer aldıkları için dışarıdan gelen fiziksel darbelere karşı savunmasızdır. Bu tür travmalar kısa süreli ağrı ve şişme problemlerinden kalıcı kısırlığa kadar pek çok komplikasyon için risk teşkil eder.

testis travması

Testis Travması Neden Olur?

Testis travması herhangi bir şekilde gerçekleşebilir. Ağır ve şiddetli darbe, kesici alet yarığı, cisim çarpması, yüksekten düşme ve silah kurşunu gibi pek çok etmen testis travmasında söz konusu olabilir.

Bu gibi yüksek enerjili darbeler testisler üzerinde şok sancısına neden olur ve kalıcı hasar riski taşır.

Testisle, kalın bir deri veya sert iskelet sistemi tarafından korunmaz. Skrotum adı verilen torba içinde bulunan testisler basit darbelerden dışını kaplayan sıvı ile bir miktar korunur.

Ek olarak skrotumun da hafif darbelere karşı koruyucu etkisi vardır ancak şiddetli travmalar için her iki yapı da yetersizdir. Dolayısıyla oldukça narin olan testisler darbelere açık organlardır ve en ufak darbeden bile zarar görebilirler.

Testis Travması Hangi Sorunlara Yol Açar?

Testislerin aldığı darbe çeşitli fiziksel sorunlara sebep olmakla birlikte daha kalıcı hasarlara da yol açabilir.

Testislerin içinde erkek üreme sisteminin yapı taşı olan spermler bulunur, bu nedenle testis travmasının uzun süreli ve ciddi sonuçlarından biri kısırlıktır. Daha hafif şiddetli travmalarda ise şu şikayetler gözlenir:

  • Şiddetli ağrı
  • Şişlik
  • Kan toplaması
  • Damar yırtılması
  • Ödem
  • Morluk
  • Bulantı ve kusma
  • Karında rahatsızlık hissi

Testis Travması Tedavisi

Testis travmasında tedavi planlamasından önce fizik muayene ve hasta öyküsü değerlendirilir. Gerekirse görüntüleme tekniklerine de başvurulabilir. Tedavi ise klinik bulgulara yönelik yaklaşımlarla gerçekleştirilir.

Testis hasarının orta seviyeli olduğu hafif travmalar cerrahi müdahale gerektirmez ve ilaç tedavisi ile yönetilir.

Bu tip vakalarda skrotumun desteklenerek sabitlenmesi sağlanır, reçete edilen ilaçlar ise ödem ve ağrıyı dindirir. Akut dönemde buz uygulaması yapmak şişliği hafifletmek adına önemlidir.

Travma seviyesinin şiddetli olduğu durumlarda ise testis yaralanmaları klinik bulgularla beraber gözlenebilir. Bu durumda görüntüleme tekniklerine başvurulur ve bölgede kan dolaşımı gözlenmezse cerrahi müdahale gerekir.

Cerrahi operasyon sonrası tam iyileşme süresi 4 haftadır, bu zaman zarfında ilk 2-3 hafta cinsel aktivite önerilmez ve bölgenin iyi şekilde korunması gerekir.

Testislere gelen her travma kısırlığa neden olmasa da darbenin şiddetine ve şekline göre sonuç değişebilir. Tedavi planı kişiye özel yürütülür ve amaç testislerin korunmasını sağlayarak kısırlık riskini elemektir. Bunun için öncelikle bölgedeki hasar giderilir ve gereken durumlarda darbeye maruz kalan testisin bir kısmı alınabilir, diğer testisin hasar almadığı durumlarda üreme yeteneğinin korunması mümkün olur.

Testis Travmasından Nasıl Korunulur?

Testis travmalarından ve buna bağlı gelişecek problemlerden kaçınmak için bölgenin korunması gerekir. Dışarıdan gelecek darbeleri önlemek ve tehlikeli hareketlerden kaçınmak önemlidir.

Ek olarak kan sıkışmalarını önlemek ve testislerin rahat etmesini sağlamak için mümkün oldukça dar iç çamaşırı giymemek, uzun süre kan akışını yavaşlatan bisiklet sürme gibi aktiviteler yapmamak ve sıcak su ile saunadan kaçınmak gerekir.

Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?