Sperm testi (spermiyogram), sperm testisinin sertoli hücreleri dediğimiz sperm yapıcı hücrelerinde yapılan testisin hemen yanındaki epididim organında depolanan ve meni boşalması sırasında meniyle birlikte uretradan boşalan erkek üreme hücresidir.
Sperm Testi (Spermiyogram) Nedir?
Spermlerin miktarı, sayı, hareket, morfoloji (yapı) gbi durumlarının tespit edilmesi olayına spermiyogram denilir.
Meni ya da diğer tabirle semen spermler, prostat sıvısı, seminal vesikül sıvısı ve periüretral bezlerden salgılanan sıvının tümünden oluşur. Yani spermler bu sıvının içindedir.
Spermler baş boyun ve kuyruk kısmı olmak üzere 3 kısımdan oluşur. Baş kısmı yumurtaya spermin yapışmasını sağlayan enzimleri ve genetik materyali taşırken boyun enerji sağlayan organelleri, kuyruk ise spermin hareketini sağlar.
Normal bir spermiyogram işleminde meni hacmi, meni görünümü, sıvılaşması, PH, toplam sperm sayısı, mililitredeki sperm sayısı, hareketli sperm sayısı, canlılık ve herşeyiyle kusursuz sperm oranı (morfoloji) değerlendirilir.
Sperm Testi (Spermiyogram) Nasıl Yapılır?
Spermiyogram için 2-7 gün en ideali 3 gün cinsel perhizli yani boşalmamış olmalıdır. İki günün altı olursa sayı düşük çıkabilirken 7 günün üstünde hareket azalabilir.
Ortalama 3 günlük perhizden sonra özel meni verme odalasına alınır ve burada görsel uyarıcılar kullanılarak mastürbasyonla sperm kabına boşalma sağlanır.
Bu kab sperm testi yapacak labaranta verilir. Öncelikle görünüme bakılır ve opak-gri olmalıdır. Materyal sıvılaşması için 30-60 dakika beklenir, hacmi ölçülür.
Toplam hacim 1.5 cc nin üzerinde olmalıdır. PH ise 7.2 nin üzerinde olmalıdır. Bundan sonraki işlemler mikroskop altında yapılır.
Mikroskop altında makler chamber olarak adlandırılan bir aparatta sperm sayısı, hareketi, morfolojisi, aglütinasyon (toplanma) durumu, lökosit miktarı gibi değerlendirme için gerekli tüm bilgiler edinilir.
Sayı bir mililitrede 15 milyonun üstü, hareket %40’ın üstü, morfoloji %4’ün üstü olmalıdır. Ayrıca aglütinasyon olmamalı lökosit sayısının 1000’in üstünde olmaması gerekir.
Hiç meninin çıkmamasına aspermi, meninin olup içinde hiç sperm bulunmamasına azoospermi, sayının az omasına oligospermi, hareketin az olmasına astenospermi, hem sayı hem hareketin az olmasına oligoastenospermi, hiç canlı sperm olmamasına nekrospermi gibi tanımlamalar kullanılır.