Tütün ve tütün ürünü kullanımı pek çok hastalığın ve kanserin arkasındaki temel sebeplerdendir. Nüfusun ortalama %28’inin sigara kullandığı toplumumuzda, ölüm nedenlerinin başında da sigara gelir. Sigaranın en çok sebep olduğu hastalıklar arasında akciğer, gırtlak, ağız, böbrek, mesane, yemek borusu, mide, rahim ağzı ve pankreas kanserleri sıralanır. Bunların yanı sıra pek çok ürolojik hastalık da sigara kullanımı ile ilişkilendirilebilir.
Sigara ve Ürolojik Sağlık Üzerindeki Etkileri
Sigara kullanımı ürolojik sağlığı olumsuz yönde etkiler ve pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Sigaranın ürolojik sağlık üzerindeki etkileri kendini farklı şekillerde gösterebilir.
Sertleşme problemi
Sigaranın en sık neden olduğu durumlardan olan sertleşme problemi, cinsel hayatı olumsuz yönde etkiler. Sigaranın içindeki nikotin, penise oksijen yönünden bol kan pompalanmasını engeller ve damarlarda tıkanmaya neden olur. Sonuç olarak sertleşme göreviyle sorumlu penis kan odacıklarının yapısında bozulma meydana gelir ve iktidarsızlık riski normal bireylere göre artış gösterir.
Kısırlık
Sigaradaki nikotin, merkezi sinir sistemini bozarak üremede kilit rol oynayan GnRH hormonunun etkisini azaltır. Bu hormonun yeterince salgılanmaması ise üreme fonksiyonunun gerektiği gibi çalışmamasına neden olur. Kısırlık hem kadın hem de erkekleri etkileyen bir durumdur, ek olarak erkeklerde sperm kalitesinin düşmesi de sigara tüketiminden kaynaklanır. Gebelerde ise fetüs gelişiminin sağlıklı olmaması sigara ile ilişkilidir.
İdrar Kaçırma
Böbrek kaynaklı hipertansiyon ile idrar kaçırma problemi, sigaranın bir diğer olumsuz etkisidir. Damar sertleşme riskini artırarak hipertansiyona neden olan sigara, öksürük gibi ani basınç değişikliklerinde idrar kaçırma sorunun ortaya çıkmasına yol açar. Ek olarak sigara kullanımı ile artan akciğer problemleri de daha fazla öksürük sorununa neden olur, idrar kaçırma oranında da kullanıma bağlı artış gözlenir.
İnterstisyel Sistit
İnterstisyel sistit, mesane duvarında yaşanan iltihaplanma ve tahriştir. Sigara kullanımı, bu sorunun gelişimindeki ana faktör olmasa da ortaya çıkma ve görülme riskini artıran bir unsurdur. Bu nedenle bu hastalara tütün ve tütün ürünü kullanımından uzak durmak önerilir.