Retroperitoneal Fibrozis Belirtileri ve Tedavisi

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Retroperitoneal Fibrozis Belirtileri

Retroperitoneal fibrozis(RPF) Böbrek bölgesinden başlayıp büyük atar damar aorta çevresini tutan ve aortanın devamı iliak arterlerin çevresine kadar uznanan bölgeyi tutan nedeni kesin olarak bilinmeyen, tutuğu bölgelerin yapısını bozarak organlara zarar veren anormal fibroinflamatuar bir hastalıktır.

Özellikle ureter borucuklarını tutarak idrarın böbrekten mesaneye geçişini engeller ve böbrekte idrar birikmesine bağlı böbrek yetmezliğine yol açabilir. Üçte ikisinin nedeni bilinmemektedir ve idiopatik RPF olarak adlandırılır.

Üçte birinden ise kullanılan ilaçlar, otoimmun hastalıklar, kanserler, enfeksiyonlar, travma, geçirilen ameliyatlar, ışın tedavisi gibi durumlar sorumlu tutulmaktadır.

Genellikle 50-60 yaş arasında görülmekle birlikte diğer yaş gruplarında da nadiren görülmektedir. Erkekleri 2-3 kat daha fazla tutar ve yaklaşık yüzbinde bir görülür. Karın ağrısı, üreter borucuklarının tutulumuna bağlı bel ve böğür ağrısı, yan ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Böbrekte infeksiyon gelişirse ateş, üşüme titreme, genel durum bozukluğu, böbrek yetmezliği gibi durumlarla kenini gösterebilir. Yukarıdaki belirti ve bulgularla başvuran hastaya başta labaratuar analizleri ve ultrason yaparız.

Buradan elde edeceğimiz bulgulara göre karın bölgesine bilgisayarlı tomografi (BT) ya da magnetik görüntüleme (MRI) yaparak retroperitoneal fibrozis tanısını düşünürüz. Kesin tanı ise tutulan bölgeden alınan biyopsi ile konulabilir.

Retroperitoneal Fibrozis Tedavisi

Retroperitoneal-FibrozisRPF, nadir görülen bir hastalık olduğu için teşhisi çok kolay konulamamaktadır. MRI veya BT de RPF hastalığı düşünüldükten sonra hastayla ayrıntılı konuşuruz. Öncelikle hangi bölgeleri tuttuğunu ve hangi organları etkilediğini belirleriz.En çok etkilenen organlardan birisi böbrektir. Üreter borucukları dediğimiz böbrek ve mesane arsındaki yola bası yaparak idrar akışını engeller ve müdahele edilmezse böbrek yetmezliğine neden olur.

Bu nedenle erken teşhis ve organ kaybını engellemek için erken müdahele çok önemlidir. Böbrekler etkilenmişse tedavisi cerrahidir. Cerrahide böbrek yolları serbestleştirilir ve hasta bölgeden uzaklaştırılarak omentum dediğimiz karın zarı ile sarılır ve tekrar hastalıklı bölgeye yapışması engellenir.

İlşave olarak elbette etken olarak düşündüğümüz ilaçlar varsa kullanımı durdurulur. Ayrıca hastalığın ilerlemesini durdurmak için bazı ilaçlar kullanıbilir.

Sonuç olarak retroperitoneal fibrozis (RPF) hastalığı genellikle 50-60 yaşlarında erkeklerde daha sık görülen, müdahele edilmezse organ yetmezliklerine neden olan, erken teşhisin önemli olduğu ve tedavisinin cerrahi olduğu ciddi bir hastalıktır.

Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?