Penisve skrotumdaki yapısal bozukluklar toplum içinde sıklıkla karşılaşılan durumlardır ancak çoğu erkek özgüven kaybı ve çekinme gibi nedenlerden dolayı hekim görüşü almakta zorlanabilir. Genel olarak yapısal bozukluklara neden olan bu problemler tedavi edilmediğinde cinsel hayatı kötü şekilde etkileyebilir ve çeşitli psikolojik problemlere neden olabilir.
Penis Yapısı Nasıldır?
Erkek cinsel organı olan penis idrar atılımı ve üreme olmak üzere iki temel fonksiyona sahiptir. Böbrekten süzülen idrarın dışarı atılmasını sağlayan penis, aynı zamanda spermlerin kadın üreme organına ulaşmasına yardımcı olur. Penis yapısı 3 farklı kısımda incelenir:
- Kök: Torbanın ön yüzünden makata kadar uzanan bölgedir.
- Gövde: Deriyle kaplı ve içindeki kıkırdak dokudan oluşan organdan meydana gelir.
- Baş: En uç kısımdır ve şapkaya benzer bir görünüme sahiptir.
Kök, gövde ve baş olmak üzere 3 kısma ayrılan penisin herhangi bir bölümünde bozukluk olması durumunda temel fonksiyonları yerine getirirken çeşitli problemler gelişebilir.
Penisteki Yapısal Bozukluklar Nelerdir?
Penisteki yapısal bozukluklar farklı şekilde ve neden sonucu oluşabilir. Çoğunlukla doğuş kaynaklı gözlenen bu sorunlar kimi zaman sonradan da oluşabilir ve şu alt kategorilere ayrılır:
Sünnet Derisinin Dar Olması
Bu tür vakalarda sünnet derisinin uç kısmı olması gerekenden dardır, penis başında toplu iğne başı kadar açıklık bulunur ve derinin iç yüzeyi baş kısmına yapışık haldedir. Bu nedenle hasta idrar yapmakta zorlanır veya bazı durumlarda hiç yapamaz hale gelebilir. Bunun sonucunda fazla idrar deri altında balon gibi şişerek damla halinde dışarı sızar. Tedavi edilmeyen vakalar hem kişinin sosyal hayatını hem de psikolojisini olumsuz etkiler. Doğuştan veya iltihabi hastalıklardan kaynaklanan bu tür vakaların tedavisi sünnettir.
Sünnet Derisinin Geriye Çekilmesi
Bazı vakalarda sünnet derisi penisin baş kısmının gerisine çekilir ve tekrar öne gelemez. Sünnet derisinde darlık oluştuğunda ortaya çıkan bu durum, çocuğun ya da ebeveynlerin penisi temizlemesi sırasında meydana gelir. Temizlik için geriye çekilen deri penis başını boğacak şekilde şişer ve kızarır. Hastalığın erken aşamalarında derinin geriye doğru çekilmesi mümkündür fakat ileri evredeki durumlarda tek tedavi sünnettir.
Peniste Yaralanma
Penis darbelere karşı kendisini koruyabilen oynak bir organdır. Yine de bazen kazalara ve farklı nedenlere bağlı olarak kopma ya da kesilme mümkündür. Olası bir darbe durumunda ise penise kan oturması söz konusudur. Kırılma ise genellikle sertleşmiş halde bulunan penisin sert ve ani bir şekilde darbe alması ya da bükülmesi ile meydana gelir. Tüm bu durumların erken tedavisi oluşabilecek muhtemel sertleşme sorunlarını önler.
Penis İltihapları
Yetişkinlerde temizlik uygulamalarının doğru şekilde yapılmaması ve çocuklarda da darlık nedeni ile iltihaplanma meydana gelebilir. Söz konusu iltihaplanma genellikle sünnet derisinde ya da penis başında oluşur.
Ağrılı Sertleşme
Peniste herhangi bir cinsel uyarak ya da cinsel istek olmadan kendiliğinden ve uzun süreli olarak sertleşmesi ağrılı sertleşme olarak adlandırılır. Son derece ağrılı şekilde seyreden bu durum her yaştan erkeğin başına gelebilir. Hastaların yaşam konforunu ciddi şekilde etkileyen bu durum genellikle ani şekilde ortaya çıkar. İdrar yapamama ya da damlalar haline yapma en sık karşılaşılan belirtileridir. Ayrıca meni boşaltılsa bile sertleşme devam eder ve bazen yalnızca birkaç gün bazen de aylar boyu sürebilir.
Ağrılı sertleşme rahatsızlığının en sık karşılaşılan nedenleri ise şunlardır:
- Damar sisteminin bozulmasına bağlı olarak penis kıkırdak dokusu içinde oluşan kan pıhtıları,
- Sinir sistemi hastalıkları,
- Tümör oluşumu.
Ağrılı sertleşme tedavisinde enjektör yardımıyla pıhtılaşmış olan kanın boşaltılması söz konusudur. Ayrıca pıhtı oluşumunu engelleyecek ve mevcut pıhtıları yok edecek ilaçlar da tedavi sırasında önerilebilir. Gerekli görülen durumlarda pıhtıların cerrahi yöntemler ile boşaltılması da mümkündür.
Penis Tümörleri
Peniste siğiller şeklinde kendisini gösterir. Genellikle penisin sırt kısmında olmakla birlikte farklı noktalarında da görülebilir. Yalnızca bir tane olabileceği gibi birden fazla da olabilir. Her ne kadar bir ben görünümüne sahip olsalar da dikkatli bakıldığında girintili çıkıntılı, karnabahara benzeyen bir yapıları bulunur. Zararsız oluşumlar olan penis tümörleri ameliyat ile çıkarılabilir ya da elektrik yardımıyla yakılabilir.
Penis tümörlerinin nadir olarak penis kanserine dönüşmesi mümkündür. Sünnetsiz erkeklerde görülme sıklığı sünnetli erkeklere oranla çok daha fazladır. Kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi penis başı iltihaplarına bağlı olarak da gelişebilir. Görünüşte yarayı andıran ya da sert nodüller şeklinde oluşan penis kanseri tahriş edici maddelere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Penis Kireçlenmesi
Peyronie hastalığı ya da penis eğriliği olarak da bilinen penis kireçlenmesinde penisin kıkırdak dokusu içinde plaklara benzeyen bağ dokuları oluşması söz konusudur. Penisin üst kısmında ya da yan taraflarında meydana gelebilecek olan bu hastalık genellikle 40 yaşın üstündeki erkeklerde görülür. Ağrılı bir hastalık olan penis kireçlenmesinde kireçlenme ne taraftaysa, penis aksi yönde bükülme eğilimindedir. İlk evrelerde genellikle hastaların yaşamını olumsuz olarak etkilemez fakat ilerleyen ve cinsel temasın imkansız hale geldiği durumlarda cerrahi müdahale gerekir.
Bazı erkeklerin peniste meydana gelen şekil bozuklukları erkekler tarafından utanma ya da sıkılma gibi nedenlere bağlı olarak gizlenir. Fakat bu durum yaşam konforunun olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu yüzden şekil bozukluklarının uzmanlar tarafından kontrol edilmesi ve utanma ya da sıkılma olmadan tedavi edilmesi gerekir.