Penis kırılması genellikle hastada utanma duygusuna neden olduğundan toplumda gizlenen sorunlardandır. Bu nedenle yaşanma sıklığı tam olarak bilinmemektedir. Özellikle evlilik dışı cinsel ilişki sırasında yaşanması veya genel tabular nedeniyle hastalar doktora başvurmaktan çekinir. Bu durum da sorunun geç fark edilmesine veya müdahale olmadan devam etmesine neden olur. Nitekim, penis kırılması acilen uzman hekime başvurmayı gerektiren bir problemdir. Zamanında müdahale cinsel veya boşaltım fonksiyonlarında yaşanabilecek kalıcı hasarların önlenmesinde etkilidir.
Penis Kırılması Nedir?
Tıp dilinde “penil fraktür” olarak bilinen penis kırılması, ürolojik aciliyet gerektiren bir sorundur. Peniste yaşanan ani travmalar ve sertleşmiş haldeki penisin aniden yana yatırılması gibi durumlarda ortaya çıkar. Bu tip ani hareketler “tunika albuginea” adı verilen penisi çevreleyen kılıfta yırtılmaya neden olur ve sonuç olarak peniste kırılma gözlenir. Penisi çevreleyen bu zar, ereksiyon sırasında penisin uzamasını ve genişlemesini sağlayan “corpus cavernosum” silindirlerini sarmalar. Peniste yaşanan travmalar hem penis etrafındaki kılıfın hem de kılıf içindeki silindir yapıların yırtılmasına yol açabilir. Vakaların %20’sinde ise bu duruma idrar kanalı yaralanmaları da eşlik eder.
Penis kırılmasına neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Mastürbasyon
- Yuvarlanma hareketleri
- Ani ve sert darbeler
- Cinsel ilişki esnasında vajinadan çıkan penisin pubis kemiğe çarpması
- Ortadoğu’da sıklıkla uygulanan penis kıtlatma hareketi
Penis Kırılmasının Belirtileri
Penis kırılması vakalarında gözlenen semptomlar arasında;
- Ani yaşanan sertleşme kaybı,
- Kırılma esnasında duyulan çıtlama sesi,
- Yaralanma sonucu başlayan şiddetli ağrı,
- Travma bölgesindeki renk değişimi ve kızarıklık,
- Penisten kan gelmesi,
- İdrara çıkma problemleri
sıralanır.
Penis Kırılması Tedavi Yöntemleri
Penis kırılmalarında doğru tedavinin uygulanabilmesi için öncelikle çeşitli tanılama tetkiklerine başvurulması gerekir. Bu durumda hasta öyküsüyle birlikte çeşitli görüntüleme yöntemlerine de başvurulur. Penis kan damarlarına özel bir boya malzemesinin enjekte edilmesiyle alınan görüntü yöntemi (kavernozografi) problemin teşhisinde etkilidir. Ek olarak ses dalgalarıyla penis iç sesini dinlemek ve görüntü almak için ultrason da gerekebilir. Manyetik rezonanslı görüntüleme ise radyo-enerji darbeleriyle iç kısmın ayrıntılı şekilde görüntülenmesini ve temel problemin tespit edilmesini sağlar. Genellikle üretrada hasar olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. Bütün bu tetkikler sonucu problemin saptanmasıyla birlikte uygun tedaviye başlanabilir.
Penis kırılmasının tedavisinde cerrahi müdahale gerekir. Ameliyat; özellikle ilişki sırasındaki zorlamalar, mastürbasyon ve farklı pozisyon denemeleri sonucu oluşan vakalarda en etkili yöntemdir. Penisin erekte olmasıyla görevli olan kılıftaki yırtılmalar cerrahi müdahale ile giderilebilir. Operasyon sırasında deri altında biriken kanın giderilmesi, kan damarlarındaki kanamanın durdurulması gibi işlemler uygulanır. Ayrıca ufak bir kesi ile penisteki yırtıkların kapatılarak onarılması sağlanır.
Cerrahi Müdahale Sonucu İyileşme
Penis kırılması ameliyatından sonra hastanın dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Özellikle ilk 1 aylık süre boyunca cinsel ilişkiye girmemek önemlidir. Ameliyattan sonra hastanın seyrine göre 1-3 gün arası hastanede yatış önerilebilir. İyileşme dönemi boyunca bölgedeki iltihabi reaksiyonları önlemek için antibiyotik ve antienflamatuar ilaçlar verilir. Tam iyileşmenin birkaç ay içinde tamamlandığı bu operasyon sonrası, hastanın düzenli takibi oldukça önemlidir. Bu nedenle hastaların düzenli aralıklarla doktor kontrolüne gitmesi gerekir.