Kronik Prostatit Enjeksiyon Tedavisi ve Yan Etkileri

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Prostat erkeklerde idrar kesesinin hemen altında rektum dediğimiz kalın barsağın son kısmının önünde,  genç erişkinlerde 17-20 gram ağırlığında kestaneye benzeyen bir organdır.

Halk arasında prostat ameliyatı olanlara kestaneyi çizdirmek tabiride bu benzeyişten kaynaklanır. Görevi meniye prostat spesifik antijen (PSA) denen bir antijen sağlar ve bu meninin sıvılaşmasını sağlayarak gebelik oluşmasına katkıda bulunur.

Ayrıca çinko, selenyum gibi birçok mineralin meniye geçmesine sebep olur. Meniyi oluşturan sıvının bir kısmı gene prostattan salgılanır. Sonuç olarak prostat olmazsa gebelik olmaz ve dolayısıyle üreme de olmaz. Prostat ayrıca idrarın mesaneden hemen sonra uretra dediğimiz dış idrar yoluna geçişini sağlayan organdır.

Prostat, meni yoluyla idrar yolunun birleşme yeridir. Prostatın anterior fibromusküler stroma dediğimiz mesane tarafındaki kısmı meninin mesane içine kaçmasını engeller.

Görüldüğü gibi prostat erkete olmazsa olmaz bir üreme bezidir. Tüm organlarda olduğu gibi maalesef prostatında hastalıkları vardır. Temelde prostatitler, benin prostat hiperplazisi (BPH) ve prostat kanseri olmak üzere 3 türlü  hastalığı mevcuttur.

kronik prostatit nedir

Prostatitler prostat bezinin idrar yolundan veya vücudun herhangi bir yerinden mikroorganizmaların gelmesiyle oluşan iltihaplarıdır.

Gençlerde etken daha çok cinsel yolla bulaşan hastalıklar iken yaşlılarda prostatın iyi huylu büyümesi (BPH), prostat kanseri gibi idrar yollarını tıkayan durumlardır.

Prostat iltihapları akut, kronik tekrarlayan, kronik abakteriyel semptomatik ve kronik bakteriayel asemptomatik olmak üzere 4 gruba ayrılır.

Akut ve kronik tekrarlayan prostatit antibiyotik tedavilerine cevap verirken kronik abakteriyel prostatit tedavilere genellikle iyi cevap vermez ve bu hastalar doktor doktor dolaşır.

Uzun sure antibiyotik ve daha birçok tedavi almıştır ancak tatminkar tedavisi olmamıştır. Kronik prostatit erkeklerde sık görülen bir hastalık olup perine bölgesinde (apışarası) ağrı, makata vuran ağrı, sık idrara çıkma, meni boşalması sırasında yanma ağrı, idrarda yanma, cinsel işlev bozukluğu gibi şikayetlerle gelirler.

Hastaların sosyal hayatını ciddi derecede etkilemekte olup bazı hastalar hastalık nedeniyle işlerini bile yapamaz hale gelebilir. Tedavide genellikle antibiyotikler, alfa blokerler, analjezik ve antiinflamatuarlar, fitoterapötik ajanlar, ESWT ve intraprostatik injeksiyon verilmektedir.

Kronik Prostatit Enjeksiyon Tedavisi Nedir?

Klasik prostatit tedavisine cevap vermeyen hastalara makattan yapılan ultrason aracılığıyla perineal bölge dediğimiz apışarası bölgesinden iğne ile perostat içine yapılan enjeksiyon tedavisidir. Yani makattan bir ultrason probu konulur, prostat görüntülenir ve perineal bölgeden girilen iğne ile prostat içine ilaç verilir.

İlaç olarak prostatite etkili ilaç grupları verilebilir. Ayrıca botox injeksiyonu da yapılabilir. Ayrıca oradaki inflamasyonu gidermek için verilen ilaçlara steroid eklenebilir.

Öncelikle oral tedavilere cevap vermemiş olması, hastanınbelirti ve bulgularının ciddi olması, yapılan analizlerde olayın prostattan kaynaklandığının tespit edilmesi önemlidir.

kronik prostatit tedavisi

Kronik Prostatit Enjeksiyon Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Prostat hem dış idarar yolu hem de meni yolunun kavşak noktasıdır. Bu nedenle prostata yapılan bir müdahele hem meni hem de idrarda kanamalara neden olabilir. Makattan iğne ile prostata girilmediği için ve perine bölgesinin de steril edildiği için işleme bağlı infeksiyon çok görmeyiz.

Ancak genede belirti ve bulgu varlığında idrar yolu infeksiyonundan da şüphelenilmelidir. Geçici bir süre idrarda yanma olabilir. Bu arada elbetteki yapılan ilaçların içeriğine bağlı yan etkiler görülebilir. Bu yönüyle de uyanık olmak gerekir.

Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?