İdrardan kan gelmesi, kadınları erkeklere oranla daha sık etkileyen bir durumdur ve bunun başlıca sebepleri arasında kadınsal sebepler sıralanabilir. Ancak idrardan gelen kan kimi zaman ciddi sağlık sorunlarını niteliyor olabilir ve bu gibi durumlarda gecikmeden uzman hekime başvurulması gerekir.
İdrarda Kan Görülmesi Nedir?
İdrarda kan görülmesi tıp dilinde “hematüri” olarak adlandırılır ve farklı sağlık sorunlarının habercisi olarak yorumlanır. Özellikle mesane ve böbrek ile ilişkili sorunlarda önemli bir semptom olarak değerlendirilir. Ek olarak böbrek taşları ve çeşitli enfeksiyonlar da idrarda kan görülmesi sorununa sebebiyet verebilir.
Kadınlarda İdrarda Kan Görülme Sebepleri Nelerdir?
Hem kadın hem de erkekleri etkileyen bir sorun olan hematüri, kadınlarda pek çok sebepten kaynaklanabilir. Başlıca sebepler arasında; böbrek, mesane ve üreterleri kapsayan idrar yollarındaki tahriş veya hasar gösterilebilir. İdrarda kan görülme sorunu her ne kadar idrarda gözle görülür bir kanı nitelese de kimi vakalarda durum bundan farklıdır ve idrardaki kan ancak belirli testlerle anlaşılabilir. Sonuç olarak kişinin hematüri sorununu kendi gözüyle tespit etmesi pek mümkün olmayabilir, ek olarak idrarda kan görülse bile bu durum kadınlardaki adet döngüsüyle ve benzeri kadınsal durumlarla karıştırılabilir. Bütün bu sorunlar ise hastalığın yanlış teşhisine veya zamanında tespit edilememesine yol açabilir.
Hematürinin kendi içinde farklı çeşitleri bulunur ve bunlar şu şekilde sıralanır:
- Kişinin kendi idrarında kan görebildiği ve idrarın pembe, kırmızı ya da kahverengi olduğu brüt hematüri durumu
- İdrarda gözle görülür bir kan olmadığı ancak mikroskobik yöntemle tespit edilebildiği hematüri durumu
İdrarda kan görülmesinin arkasında pek çok farklı sebep olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonları
Kadınlarda üretranın anatomik yapısı nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları gelişim oranı erkeklere göre daha yüksektir. Bağırsaklar üretraya ulaştığında, enfeksiyon buraya sızabilir ve böbreklere, üreterlere ya da mesaneye etki edebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarında sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı olur. Ek olarak;
- Ağrılı idrar,
- İdrarda kan,
- Pis kokulu idrar,
- Bel, karın ya da pelvik bölgede hissedilen ağrı
gibi sempromlar gözlenir.
Mesane ve Böbrek Taşları
Vücuda giren fazla mineraller mesane ve böbreklerde sert tortuların veya taşların oluşmasına neden olabilir. Oluşan bu taşlar idrar yolunda ve etkilediği organlarda yırtılma, çizilme gibi problemler meydana getirebilir. Bu tip vakalarda hematüri gözle görülür yapıda olabilir veya mikroskobik testlerle tespit edilebilir. İdrar yolundaki taşların oluşturduğu semptomlar ise;
- Pembe, kırmızı ya da kahverengi idrar,
- İdrar kaçırma veya kontrol edememe,
- Sık sık idrara çıkma,
- İdrar sırasında ağrı hissi,
- Pis kokulu ve bulutlu idrar
şeklinde sıralanır.
Kanser ve Hematüri İlişkisi Nedir?
Hematüri vakalarında enfeksiyon ve taşlardan daha nadir karşılaşılan bir diğer risk faktörü de böbrek veya mesane kanseridir. Bu tip vakalarda idrardan kan gelmesi her gün yaşanan bir sorun olmayabilir ve sadece zaman zaman tespit edilen bir sorun olabilir ancak bu durum yine de ciddiye alınması gereken bir problemdir. İdrar temiz görünse bile doktora başvurmak için idrarda yeniden kan görmeyi beklememek gerekir. Mesane kanserinde çoğu kişi az veya çok idrara çıkma gibi değişen idrar alışkanlığı semptomları gösterir. Böbrek kanserinde ise idrar alışkanlığı etkilenmez fakat genellikle bel ağrısı problemi ortaya çıkar.
Bütün bunlara bağlı olarak idrarda kan görülmesi halinde vakit kaybetmeden uzman hekime danışmak gerekir. Böylece sorunun arkasındaki temel sebep zamanında tespit edilebilir ve tedavi uygulamalarındaki başarı oranı artırılabilir.