İyi Huylu Prostat Büyümesi ve Cerrahisi

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Prostat, erkeklerde idrar kesesinin hemen altında bulunan bir salgı bezidir. Özellikle 40 yaşın üzerindeki erkekler için tehlikeli bir durum olan prostat büyümesi, oldukça farklı faktörlere bağlı olarak gelişebilir.

Doğru yöntemlerin uygulanması ve hastanın doktor önerilerine uyması tedavide belirleyici unsurdur. Peki prostat büyümesi engellenir mi ve ideal prostat büyüklüğü ne olmalı?

Prostat Nedir?

Prostat, idrar kesesinin alt kısmında ve üretranın etrafında bulunan bir bezdir. Sadece erkeklerde bulunan prostat bezi, menideki sıvının salgılanmasıyla görevlidir.

İdeal ağırlığı 20 gram ve daha az olan prostat bezi, yaklaşık olarak bir ceviz ebatlarındadır. Hacmi ise 15-25 ml civarıdır.

prostat büyümesi

İyi Huylu Prostat Büyümesi Nedir?

Erkeklerde yaşın ilerlemesiyle birlikte prostat bezinde de yavaş bir büyüme gözlenir. Yaklaşık 45 yaşından sonra ise prostatta yapısal değişiklikler söz konusu olur ve ortalamadan fazla büyüyen prostatlar prostat büyümesi olarak adlandırılır.

Büyümenin hızı, kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve bazı dönemlerde daha da hızlanabilir. Özellikle prostatın iç kısmında gerçekleşen bu büyüme, kimi hastalarda kanserojen yapıda olabilir. İyi huylu prostat büyümesinde ise böyle bir durum söz konusu değildir.

Genellikle yaşla birlikte gelişen iyi huylu prostat büyümesi oldukça yaygın bir hastalıktır ve endişe verici bir durum değildir.

45-50 yaşın üzerindeki erkeklerde çeşitli belirtilerle birlikte gözlenen iyi huylu prostat büyümesinde, çeşitli hormonal değişiklikler ana sebeplerdendir.

Ürolojide en sık tanılanan sorunlardan olan bu hastalık, alt idrar yolu semptomlarına neden olabilir ve kişinin idrar yapma şeklini etkileyebilir. En yaygın iyi huylu prostat belirtileri şunlardır:

  • Sık idrar yapma
  • Zayıf ve kesik kesik idrar akışı
  • Geç başlayan idrar çıkışı
  • İdrar sırasında ortaya çıkan ıkınma ihtiyacı
  • Gece artan idrar ihtiyacı
  • Mesanede tam boşalmamışlık hissi
  • İdrar bitiminde oluşan damlama
  • İdrar sırasında yanma ve sızı hissi
  • Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme
  • Mesane taşı

Prostat Büyümesine Karşı Beslenme

İyi huylu prostat büyümesi, genellikle sağlık açısından bir sorun oluşturduğu için değil, hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği için tedavi edilir. Büyüme ömür boyu devam eder ve bir noktada rahatsız edici hale gelebilir.

Henüz sebebi tam anlaşılamayan prostat büyümesinde hastanın beslenme programı ve alışkanlıklarının büyüme hızını etkilediği düşünülmektedir.

Ameliyat olmadan bir kez büyüyen prostatı tekrar küçültmek mümkün olmasa da, prostat sağlığını olumlu etkileyen besinlerin tüketilmesi ve gerekli diyet kurallarına uyulmasının prostat büyüme hızını yavaşlattığı tahmin edilmektedir.

Özellikle 40 yaşından sonra bağışıklık sistemini güçlendiren ve iltihabı önleyen gıdaların tüketilmesi bu süreçte önemlidir. Ek olarak şu hususlara dikkat edilmesi önerilir:

  • Prostat büyümesi iltihapla birlikte gelişen bir hastalıktır ve renkli sebzelerin tüketilmesi bu belirtinin önüne geçmede etkilidir. Haftada en az 4 kez çiğ veya az haşlanmış mevsim sebzesi tüketmek gerekir.
  • Meyve ve sebzeleri yıkarken 1 kaşık elma sirkesi kullanılmalıdır.
  • C vitamini prostat büyümesini yavaşlatıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle kuşburnu çayı, kapya biber ile kırmızı meyvelerin beslenme listesine eklenmesi gerekir.
  • Hayvansal yağ içeriği az olan besinlerin prostat büyümesine iyi geldiği düşünülür. Bu nedenle hayvansal yağlar yerine, daha kaliteli ve sağlıklı yağlardan olan bitkisel yağlar kullanılmalıdır.
  • Ek olarak günde 2-3 porsiyondan fazla süt, haftada ise 5 porsiyondan fazla kırmızı et tüketilmemelidir.
  • Protein alımının daha çok beyaz etten karşılanması gerekir. Ayrıca Omega-3 yönünden zengin balığın da prostat sağlığını korumaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • Beslenme planında yeşil mercimek, nohut, yulaf ve kabak çekirdeği gibi besinlerin mutlaka yer alması gerekir.
  • Antioksidan yönünden zengin besinlerin daha sık tüketilmesi prostat büyümesine iyi gelir.
  • Prostat büyümesinde bağışıklık sisteminin rolü büyüktür. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin diyete eklenmesi önemlidir.
  • Rafine ve paketli gıdalardan kaçınmak; un, tuz, pirinç, makarna gibi besinleri tüketirken aşırıya kaçmamak ve yeterince su içmek prostat sağlığının yanı sıra pek çok hastalığa iyi gelir.

Prostat büyümesinde maalesef prostatın eski boyutuna dönmesi mümkün olmaz, ancak iyi huylu prostat büyümesi oldukça yaygın bir durumdur ve sağlık açısından risk taşımaz.

Doktor önerilerine uyarak ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanarak büyümenin daha yavaş gerçekleşmesi sağlanabilir.

Bu durumda prostat büyümesinden kaynaklanan şikayetler minimuma iner ve hastanın yaşam kalitesinde düşüş gözlenmez.

Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

Bir cevap yazın

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?