İdrardan Kan Gelmesi (Hematüri) Tedavisi

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Hematüri kelime anlamıyla idrarda kan görülmesi olarak ifade edilir ve her yaştan kadın ile erkekte rastlanabilir. İdrardan kan gelmesi pek çok kişiyi tedirgin etse de çoğu zaman ciddi bir sıkıntıdan kaynaklanmaz. Bu sorun mesane, üreter, üretra ve böbrek gibi idrar yolu sistemleri ile ilişkili olabilir.

Hematüri Nedir?

Hematüri farklı nedenlere bağlı olarak idrardan kan gelmesi durumudur. Çoğu zaman zararsız olan hematüri vakalarından bazıları ciddi hastalık habercisi de olabilir. Bu nedenle hematüri durumunda uzman hekime başvurarak sorunun kaynağını belirlemek önemlidir.

idrardan kan gelmesi

Hematüri Belirtileri Nelerdir?

İdrar kanı genellikle mikroskop altında görülebilir, ancak bazı durumlarda kişi kendi idrarında belirli miktarda kan olduğunu fark edebilir. Hematüri vakaları çoğunlukla kanın pembe veya kola rengine dönmesi dışında herhangi bir bulgu vermez.

Ağrısız gerçekleşen bu hafif renk değişimi kimi ilaçların kullanımında, pancar ve çilek gibi kırmızı renkli besinlerin tüketiminde de karşılaşılan bir durumdur.

Bu nedenle çoğunlukla önemli bir sorun teşkil etmez, ancak nadiren daha ciddi hastalıkların semptomları arasında sayılabilir. Ayrıca ilaç ve besin tüketimine bağlı gerçekleşen renk değişiklikleri birkaç gün içinde geçer, daha ciddi sorunlardan bahsetmek için semptomların devam etmesi gerekir.

Hematüri Neden Olur?

Hematüri, böbrek ve idrar yolu kısımlarının idrara kan sızdırması ile gerçekleşir. Bu duruma neden olan etmenler ise şu şekilde sıralanır:

İdrar Yolu Enfeksiyonları

Üretradan vücuda giren bakteriler mesanede çoğalarak kokulu ve ağrılı idrara sebep olur. Çoğu vakada idrardaki kan mikroskop altında ayırt edilir.

Böbrek Enfeksiyonları

Kan dolaşımına veya böbreklere giren bakteriler mesane enfeksiyonlarına benzer semptomlara neden olur. Bu semptomlar arasında ateş ile vücut yan bölgesinde ağrı sayılabilir.

Mesane ve Böbrek Taşı

Konsantre idrarın içindeki mineraller kimi zaman mesane ya da böbrek duvarlarında kristalleşir. Bu kristaller küçük ve sert taşlara dönüşebilir. Genellikle ağrısız olan bu taşlar herhangi bir şekilde tıkanıklığa sebep olmadıkça kolay kolay fark edilmez ve mikroskobik boyutlu kanamaya sebep olur.

Böbrek Hastalığı

Böbreklerdeki filtreleme sistemi arızalandığında hematüri yaygın bir semptom haline gelir. Glomerülonefrit olarak adlandırılan bu filtreleme sorunu, çeşitli sistemik hastalıklar nedeniyle veya kendiliğinden gelişebilir.

Böbrek Hasarı

Geçirilen kazalar ve böbreklere alınan darbeler idrarda görünür şekilde kanamalara neden olabilir.

Prostat Büyümesi

Mesanenin altında yer alan prostat bezi, orta yaşa ulaşan erkeklerde büyümeye başlar. Fazla büyüyen prostat zaman içinde üretrayı sıkıştırabilir ve idrar akışının engellenmesine neden olur. Prostat büyümesinin belirtileri arasında idrara çıkma güçlüğü ve idrarda kan görülmesi sayılabilir.

Kalıtsal Bozukluklar

Kırmızı kan hücrelerinde kalıtsal hemoglobin problemlerinin olması nedeniyle hematüri gerçekleşebilir. Bu durumda hem mikroskobik hem de gözle görülebilir kan mevcut olabilir.

Kanser

İdrardaki kan görülür boyutlardaysa sorun mesane, böbrek ya da prostat kanserinden kaynaklanıyor olabilir. Bu kanserler tedavi edilebilir olan ilk evrelerde bulgu verme eğilimi göstermez, bu nedenle semptom gözlenen vakalar ileri dereceli kanserlere işaret ediyor olabilir.

Kullanılan İlaçlar

Bazı ilaçların yan etkisi olarak hematüri gelişebilir. Özellikle aspirin, penisilin ve diğer kan inceltici ilaçlar kullanıldığında idrarda kan gözlenebilir.

Aşırı Egzersiz

Aşırı ve yoğun bir egzersiz planı uygulamak nadiren de olsa hematüriye yol açabilir. Sürekli hareketlerin yapılmasıyla birlikte dehidrasyon, mesane travması ve kırmızı kan hücrelerinin parçalanması gibi durumlar gelişerek hematüri bulgusu gözlenebilir. Genellikle koşucular bu durumdan en çok etkilenen sporculardır.

kırmızı idrar

Hematüri Nasıl Tedavi Edilir?

Hematürinin tedavisi altta yatan soruna göre planlanır, çünkü idrarda kan görme durumu pek çok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca çoğu vakada kan ancak mikroskobik yöntemle gözlenebilir, bu nedenle hematüri fark edilmeyebilir.

Hematüri varlığında doğru bir tanı koymak için şu yöntemler uygulanır:

  • Öncelikle hasta öyküsü dinlenir ve fizik muayene yapılır.
  • İdrar testleri ile idrardaki kan seviyesi kontrol edilir. İdrar tahlilleri ise böbrek taşı ile idrar yolu enfeksiyonlarını elemek için kullanılır.
  • MRI, CT ve ultrason gibi görüntüleme teknikleri hematürinin altında yatan nedeni belirlemek adına önemlidir, pek çok sorunun ayırt edilmesini sağlar.
  • Sistoskopi olarak adlandırılan yöntem mesaneye küçük bir kamera yerleştirilmesi durumudur ve üretra ile ilgili hastalıkların tanılamasında kullanılır.

Hematüri gözle görülür semptoma yaygın olarak neden olmadığı için hastalık kaynaklı gelişiyorsa başka bulguların takip edilmesiyle birlikte fark edilir.

Bu bulguları kontrol etmek için yapılan kan testleri mikroskobik hematürinin tanılanmasını sağlar. Daha sonra hastalığa bağlı bir tedavi planı oluşturulur.

  • Böbrek taşlarının varlığında; idrar yolunu tıkayan taşların çıkarılması gerekir. Bunun için taşları parçalayan ilaç kullanılabilir ancak taşın boyutu çok büyükse ve ilaçlar yeterli gelmezse taş kırma operasyonları ile cerrahi müdahale uygulanabilir.
  • Prostat büyümelerinde; öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. İlaç kullanımının yeterli gelmediği vakalarda ise cerrahi müdahale tek tedavi yöntemi olabilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarının varlığında; antibiyotik kullanımı gerekir. Reçete edilecek antibiyotik seçimi hastadan alınan kültüre göre belirlenir.
  • Kanser varlığında; hastanın genel sağlık durumu, kanser çeşidi ve evresi tedavide ayırt edicidir. Bütün bunlara bağlı bir tedavi planı çıkarılır, bu tedavi genellikle kombine uygulamaları içerir ve uzun süreli olur.
  • Genetik hastalıklarda; böbrek hasarının kontrol altına alınmasına yönelik tedaviler uygulanır. Genellikle doğuştan gelen bu sorunların erken dönemde tespit edilmesi ve takibe alınması tedaviye yardımcıdır.

 

İdrarda kan görülmesi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişir, bu nedenle bu durumun fark edilmesiyle birlikte uzman hekime danışmakta fayda vardır.

Genellikle gözle görülmeyen ve ciddi sıkıntılara neden olmayan hematürinin takibi, ciddi hastalıkların erken evrede kontrol altına alınması adına önemlidir.

Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?