Hidrosel Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Hidrosel, halk arasında “su fıtığı” veya “sıvı birikmesi” olarak bilinir. Testislerin içinde bulunduğu torbadaki sıvı miktarının artmasıyla birlikte ortaya çıkan şişme problemini tanımlar. Yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda görülen bu sorun oldukça rahatsızlık verici bir durumdur ancak doğru tedavi uygulamaları ile düzeltilebilir.

Hidrosel Nedir?

Hidrosel, testisleri çevreleyen zarlarda yaşanan sıvı birikimi sonucu torbalarda şişme şeklinde bulgu veren bir hastalıktır. Sıklıkla yeni doğan bebeklerde rastlanan bu hastalık yetişkinlerde de görülebilir. Testis torbalarında yaşanan travmalar ve testis iltihapları en sık nedenlerindendir. Bebeklerde gözlenen vakalar genellikle 2-3 yaşına kadar kendi kendine geçerken, kimi vakalarda tedavi için ameliyat gerekebilir. Bu nedenle hastalıkta erken teşhis oldukça önemlidir.

Hidrosel

Hidrosel Belirtileri Nelerdir?

Hidrosel genellikle belirgin semptomlar vermeyen bir hastalıktır. Özellikle bebeklerde görülen hidrosel vakalarında ağrı hissedilmediği için gözle görülür tek bulgu testislerdeki şişkinliktir. Hidrosel sonucu bölgedeki kan akışında bozulma meydana geleceğinden ileri dereceli büyüme gözlenebilir. Kimi hastalarda gerginlik ve ağrı gibi ek semptomlara da rastlanabilir.

Hidrosel Çeşitleri Nelerdir?

Hidrosel kendi içinde ikiye ayrılır:

Doğumsal Hidrosel

Bu tip hidrosel, anne karındaki bebeklerde oluşur. Hamileliğin 98. gününden sonra bebek testisi karnın alt kısmına doğru ilerlemeye başlar, daha sonra da testis torbasına ulaşır. Bu harekete karın zarı da eşlik eder ve testislerle birlikte aşağı kayar. Doğum gerçekleştikten sonra buradaki kesecik kapanarak ince bir yapı haline gelir, bu sırada karın içinde bulunması gereken sıvı bir açıklıktan sızarak testislerin etrafına dolabilir. Bu dolum ise testislerin şişmesine neden olur ve zaman içinde fıtığa dönüşme riski taşır.

Erişkin Hidrosel

Genellikle 40-45 yaş üzerindeki erkeklerde rastlanan erişkin hidrosel, erkeklerin %1’inde görülen ve cinsel hayatı olumsuz şekilde etkileyen bir hastalıktır. Sıklıkla bölgesel travmalar ve iltihaplanmalar sonucu oluşan erişkin hidroseline aynı zamanda testis tümörleri veya geçirilen ameliyatlar da neden olabilir. Bütün bu durumların sonucunda testislerin etrafında sıvı birikmeye başlar.

Hidrosel risk grubun artıran durumlar ise;

  • Merkezi sinir sisteminin gelişmemesi,
  • Testislerin aniden kendi etrafında dönmesi,
  • Aile öyküsünde hidrosel bulunması,
  • Beyin enfeksiyonları,
  • Beyin veya omurilik tümörleri,
  • Beyin kanamaları,
  • Beyin travmaları ve darbeleri,
  • Gebelerde görülen hastalıklar,
  • Erken doğum

gibi faktörler sıralanabilir.

Hidrosel Nasıl Tedavi Edilir?

Testislerde sıvı birikimi çoğunlukla belirgin bir bulgu vermez ve şikayete neden olmaz, bu nedenle hasta açısından sorun yaratmaz. Vakaların bazıları kendiliğinden ortadan kalkar. Genel tedavide ise torba içinde biriken sıvı enjeksiyon yardımıyla boşaltılır. Dolayısıyla, hidrosel tedavisi oldukça kolay bir işlemdir.

Ancak bazı vakalarda kesin tedavi için ameliyat gerekebilir. Cerrahi müdahale ile testislerdeki sıvının alınması şeklinde gerçekleşen bu prosedür, sonraki dönemde sorunun tekrarlama riskini ortadan kaldırdığından tercih edilir. İğneyle sıvının boşaltılması şeklinde uygulanan tedavide ise sorun daha sonra yeniden tekrarlama riski taşır. Hidrosel tedavisinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da sıvı birikiminin fıtığa neden olup olmadığıdır. Eğer hastada hidrosel sonucu fıtık gelişmişse, daha komplike bir tedavinin uygulanması ve fıtığın ortadan kaldırılması gerekir. Ameliyat sonrasında bölgedeki şişlikleri ve morlukları dindirmek için buz kompresi uygulanabilir.

Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?