Erkeklerde HPV Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

[Toplam: 13 Ortalama: 3.7]

HPV enfeksiyonu, her iki cinsiyette de ortaya çıkan ve genellikle çok eşli bireylerde gözlenen bir cinsel sağlık problemidir. Deri üzerinde siğillenme ile karakterize olan bu hastalık, “human papilloma” adı verilen virüsten kaynaklanır ve tedavi edilmediği sürece bulaşıcı özellik taşır.

HPV Virüsü Nedir?

HPV, sıklıkla birden fazla partneri olan erkeklerde rastlanan bir bulaşıcı cinsel sağlık problemidir, ancak kadınlarda da gözlenir. Deride siğil şeklinde kitleler oluşmasına sebep olan HPV virüsü, vücuda girdikten sonra hücrelere yerleşir ve dönemsel olarak tekrarlayan enfeksiyonlara neden olur.

HPV’ye bağlı gelişen genital siğil enfeksiyonu, enfekte olan bölgeye temas eden kişiye bulaşır. Temas şekli genital bölgeden olabileceği gibi, makat ve ağız bölgelerini de etkileyebilir.

Kadınlarda rahim ağzı kanserine, erkeklerde ise penis kanserine neden olan HPV virüsünde genellikle erkekler taşıyıcı pozisyondadır. Dolayısıyla cinsel ilişki sırasında korunma son derece önemlidir. Bulaşıcı genital erkek hastalıkları arasında en yaygın olan HPV virüsünün belirti vermesiyle birlikte, tedavinin başlatılması ve partnerlerin bilgilendirilmesi gerekir.

erkeklerde hpv virüsü

Erkeklerde HPV Virüsü Belirtileri

Erkeklerdeki HPV virüsü çoğunlukla genital bölgede ortaya çıkan ve siğile benzer lezyonlar şeklinde gelişir. Herhangi bir belirti ya da sağlık sorununa yol açmayan HPV virüsü penis, kasık bölgesi, anüs, bacak araları ve testisler üzerinde gelişebilir.

Bazı hastalarda boyun ve oral bölgelerde de siğillenme meydana gelebilir. Cinsel ilişki sırasındaki temas ile bulaşan HPV siğilleri bulaştıktan sonra haftalar ve bazen aylar sonra baş gösterebilir.

Siğillerin ortaya çıkması ise teker teker veya grup halinde olabilir. Bir araya geldiğinde veya büyümeye başladığında karnabahara benzer şekiller oluşturan bu siğiller, kahverengi ve kırmızı renkli ya da renksiz olabilir. Kısmen sert yapıda ve ağrısızdırlar.

Erkeklerdeki HPV siğilleri kanser şüphesi taşıyan belirtilere sebep olabilir. Bu belirtiler şunlardır:

  • Anüste kanama, ağrı ve kaşıntı
  • Anüste ve çevresinde büyümüş lenf bezleri
  • Peniste renk dönmeleri
  • Peniste doku büyümesi ve yara oluşumu
  • Ağız ve boğazda sürekli yanma hissi
  • Dinmeyen kulak ağrısı
  • Kilo kaybı
  • Sürekli öksürük
  • Seste kabalaşma ve sertleşme

HPV Tedavisi Nasıl Olur?

Erkeklerde HPV virüsü tedavisi ve siğillerin vücuttan atılmasını sağlamak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekir. Tedavinin ilk aşaması siğillerin ortadan kaldırılmasıyla başlar, ancak yok edilen siğiller tekrarlama riski taşır. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirici tedavi yöntemlerinin uygulanması ve çok partnerli cinsel hayatın sonlandırılması gerekir.

Ek olarak ilişki sırasında mutlaka korunmak ve kişisel hijyene önem vermek de hastalığın tekrarlamasını önleyen tedbirler arasında sıralanır.

Tedavi bu şekilde devam ettirilmez ve kişisel hijyene önem verilmezse HPV virüsü bir süre sonra tekrar ortaya çıkabilir. Genital siğillerin yok edilmesi için ilaç kullanımı veya dondurma yöntemleri uygulanabilir. Kimi hastalarda ise siğiller cerrahi operasyonla alınır.

HPV Virüsünde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Pek çok erkek HPV virüsünün neden olduğu siğilleri önemsemez ve bu siğillerin daha ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını bilmez. Bu nedenle HPV virüsünün yayılma oranı oldukça fazladır, aynı zamanda erkek bulaşıcı cinsel hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alır.

HPV, hem kişinin kendisi, hem de karşı taraf için yüksek riskler taşıyan bir virüstür.

Kısır olan erkeklerdeki HPV pozitiflik oranı ise kısır olmayanlara göre 5 kat daha fazladır. Dolayısıyla HPV kısırlığa sebep olan bir hastalıktır ve hastalık hakkında yeterli bilince sahip olmak, tedavinin en önemli parçasıdır.

Erkeklere de kadınlara olduğu gibi HPV aşısının vurulması gerekir. HPV aşısı ile virüsten kaynaklanan kansere yakalanma riskini ciddi anlamda düşürmek mümkün olur.

Ancak bu aşı henüz virüs ile enfekte olmamış bireylere yüksek koruma sağlar, enfekte olan bireylerde ise aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu nedenle virüs ile temas etmeden önce zamanında aşı yaptırmak önemlidir, bu aşı çocukluk döneminde yaptırılarak ileri yaşlar için koruma sağlayabilir. Ek olarak HPV’den kaçınmak için şunlara dikkat etmek gerekir:

  • Çok eşli olmak HPV dışında pek çok bulaşıcı hastalığa yakalanma riskini artırır. Bu tip hayat tarzından kaçınmak ve korunmasız ilişkiye girmemek son derece önemlidir.
  • Düzenli kontroller ile enfeksiyonların erken dönemde tespit edilmesi sağlanabilir. Bu aşamada partnerin bilgilendirilmesi ve konu hakkında uyarılması gerekir.
  • Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir.
  • Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür.
  • Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.

Tek eşli ve korunmalı ilişki ile düzenli testler yaptıran ve bağışıklık sistemini güçlü tutan bireylerde HPV virüsünün gelişme riski oldukça düşüktür. Bu nedenle tedavi sürecinde de bu adımların takip edilmesi ve cinsel ilişki partnerlerinin konu hakkında bilgilendirilmesi gerekir.

Özellikle çok eşli erkekler karşı tarafı uyarmazlarsa, daha geniş bir kitle HPV virüsünden etkilenebilir ve toplumdaki cinsel hastalık oranında artış yaşanabilir.

Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?