Embolizasyon nedir sorusunun yanıtında dama tıkama tedavisi olarak aktarılabilir.
Tıbbi nedenlere bağlı olarak kan damarlarında görülen kan akışının durdurulmasına embolizasyon adı verilmektedir. İşlem girişimsel damar cerrahı ya da radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilmektedir.
Anjiyo ile gerçekleştirilmekte olan embolizasyon işlemi farklı birçok hastalığın tedavisinde başvurulan bir yöntem olarak bilinmektedir.
Aorta anevrizmalarının endovasküler tedavisi sırasında yan dalların tıkanması işleminde sıklıkla kullanılmakta olan embolizasyon uygulaması aynı zamanda küçük anevrizmaları tıkama tedavisi işleminde de tercih edilmektedir.
Akışın kesilmesi istenen damara küçük metal sarmalın yerleştirilmesi ya da kimyasal olan embolize maddenin kullanılması ile yapılmaktadır.
Embolizasyon Ne Zaman Gerekebilir?
Embolizasyon uygulaması farklı birçok sorunun giderilmesi ve ameliyatlar sırasında sıklıkla uygulanan bir yöntemdir.
Doğum sonrasında yaşanan kanamalar, gerçekleşen travma, üst sinir sistemi kanamaları, karaciğerde görülen kanamalarda, beyinde oluşan anevrizmalar, kanser gibi birçok sebep ile embolizasyon uygulamasına yer açılması gerekebilir.
Yaşanan sorunun giderilmesinde etkili olan yöntemin gerçekleştirilmesi öncesinde hekim tarafından talep edilen testler ise uygulamanın hasta için uygunluğu açısından önem taşırken uygulamanın hastanın tedavisinde etkili olup olmayacağı açısından da önem taşımaktadır.
Ürolojide embolizasyon böbrek taşının cerrahi tedavisinde kullanılan PNL işlemi sırasındaki damar yaralanmalarında, yaygın kanamalı böbrek tümörlerinde kanamayı azaltmak ve tümörü küçültmek amaçlı, damar fistülüne bağlı gelişen priapizm (penisin sürekli sert kalması) hastalığında fistülüze damarı kapamak için kullanılabilmektedir.
Embolizasyon Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Anjiyografi bir işlem olarak ifade edilen embolizasyon uygulaması diğer uygulama prosedürlerine uygun olarak yapılmaktadır.
Lokal anestezi altında gerçekleştirilmesi nedeni ile hastanın herhangi bir ağrı ya da acı hissetmesinin de önüne geçilmektedir. Lokal anestezinin yanı sıra uygulama alanına göre de genel anestezi uygulanarak da işlem yapılabiliyor.
Nadir olmak ile beraber embolizasyon uygulaması sonrasında hasta ağrı yaşayabilmektedir. İşlemler sonrasında geçici bir ağrının görülmesi mümkündür.
Uygulama ile beraber plastik tüpler yani kateter damar içindeki kılavuz teller ile yapılır.
Damar içindeki kan akışı plastik tüpleri yani kateterleri ve damar ya da damarları tıkayan embolize edici maddeler ile tıkalı damara doğru belenerek kan akışı kesilmektedir.
Embolizasyon Uygulamasının Öncesi ve Sonrası
Embolizasyon nasıl yapılır sorunun yanıtında işlem öncesinde nelerin yapılması gerektiğine yer verilmesi önemlidir.
Embolizasyon uygulaması öncesinde hastanın tüm gerekli olan testlerinin yapılması gerekir. Testlerin yapılması ile beraber elde edilen sonuçlar hekim tarafından incelenerek işlem için hastanın uygun olup olmadığına karar verilmektedir.
Bunun yanında hastanın embolizasyon işlemi sonrasında yaşadığı sorunun giderilip giderilmeyeceği de testler ile elde edilen bulgularla saptanabilmektedir. İşlem öncesinde hastadan manyetik rezonans, arteriyogram, ultrason, bilgisayarlı tomografi, venogram gibi testler talep edilebilmektedir.
İşlem öncesinde testler ile ilgili hekim tarafından ilave edilecek olanlarda yer alabilmektedir. İşlem öncesi hastanın aç olması istenir. Aynı zamanda antibiyotik kullanılmaması ve yeteri sıvının da tüketilmesi de istenmektedir.
Embolizasyon tedavi uygulaması sonrasında hastanın iyileşmesi ile rahatsızlığa ve hastaya bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Hastanın durumuna göre 4 saat sürebileceği gibi iyileşme bir ay da sürebilmektedir.
İşlem sonrasında hissedilebilecek olan ağrının giderilmesinde de ağrı kesici özelliğe sahip olan ilaçların hekim kontrolü ve tavsiyesi ile tüketilmesi de önerilebilmektedir.
Embolizasyon Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir?
Embolizasyon uygulaması ise tümörü besleyen damar ya da kanamakta olan damardaki kan akışının durdurulması sağlanırken aynı zamanda zorlu ameliyatlarda da tercih edilmektedir.
Embolizasyon uygulamasında en önem taşıyan yan etki damarın tamamen tıkanması durumudur. Bu durumda organda ya da dokularda sorun ile karşılaşılması muhtemel bir risktir.
Yan etkiler arasında tıkanan damarın tekrar açılması da yer alır. Bunların yanı sıra hastada embolizasyon uygulaması sonrasında özellikle karaciğere yapılan işlemler akabinde bulantı, kusma, ateş, iştahsızlık gibi farklı durumlar ile de karşılaşılabilmektedir.