Erkek üreme sistemi içerisinde meydana gelen kistler ilk evrelerde ciddi şikayetlere neden olmasalar da, takibinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi ve gerekli durumlarda müdahale edilmesi gerekir. Ejakülatör kanal kisti de bunlardan biridir. Kistin büyümesi ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemeye başlaması durumunda, minimal invaziv yöntemlerle cerrahi olarak çıkarılabilir.
Ejakülatör Kanal Kisti Nedir?
Erkek üreme sisteminde iki adet bulunan ejakülatör kanallar, üreme fonksiyonları açısından son derece önemlidir. Testislerin iki yanında bulunan ejakülatör kanallar epididimis olarak da adlandırılan boru şekilli yapıların çıkışından başlar ve prostat bezinin hemen alt kısmında bulunan seminal veziküllerin boşaltıldığı bölgeye kadar uzanır. Ejakülatör kanalların görevi meniyi prostat bezi ile birleştirmek ve idrar yolu aracılığıyla dışarı atmaktır.
Ejakülatör kanallarında meydana gelen kistler, ejakülatör kanal kisti olarak adlandırılır. Bu kistler kendilerini ağrı ya da çeşitli semptomlarla göstermez. Fakat kistin büyümesi bir takım şikayetleri de beraberinde getirebilir. Kistin küçük olması ve hastaların genel sağlık durumunu ya da yaşam tarzını etkilememesi durumunda kistin takibi yapılır fakat herhangi bir müdahale gerçekleştirilmez. Fakat kistin büyük olması, şikayetler yaratmaya başlamış olması ve yaşam kalitesine etki etmesi durumunda cerrahi olarak çıkarılması gerekir.
Ejakülatör kanal kistlerinin tedavi edilmemesi durumunda kısırlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca basınç etkisine bağlı olarak ikincil tıkanıklıkların ortaya çıkması da muhtemeldir.
Ejakülatör Kanal Kisti Tedavisi Nasıldır?
Ejakülatör kanallarında meydana gelen kistler doğuştan olabileceği gibi, enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak da gelişebilir. Her iki durumda da tedavi laparoskopik cerrahi ya da TUR-ED yöntemi ile yapılır.
Laparoskopik cerrahide küçük kesilerin yapılması ve cerrahi aletlerin kamera ile birlikte içeri gönderilerek kistin çıkarılması söz konusudur. Minimal invaziv bir yöntem olduğu için iyileşme süreci çok daha hızlıdır. Uygulanacak tedavi hastaların genel sağlık durumu da göz önünde bulundurularak kişiye özel olarak belirlenmelidir.
Ejakülatör Kanal Kisti Tedavisinde TUR-ED Yöntemi
Anestezi altında gerçekleştirilen TUR-ED işlemi ortalama 10 dakika ile 30 dakika arasında sürer. Hastalar operasyondan sonra 24 saat içinde taburcu edilebilir. Ejakülatör kanal kisti tedavisinde en etkili yöntemlerden biri olarak kabul edilen TUR-ED yönteminde izlenen adımlar sırasıyla şu şekildedir:
- İlk olarak idrar yollarının değerlendirilmesi adına sistoüretroskopi yapılır.
- İşlem rezektoskop ile devam eder ve meni kanallarının idrar yollarına açıldığı bölgedeki tıkanıklık alanı çıkarılır.
- Hastaya üretral kateter olarak da adlandırılan sonda takılır ve işlem sonlandırılır.
Operasyonun üzerinden 24 saat geçtikten sonra sonda çıkarılır. TUR-ED yöntemi sonrasında hastaların sperm parametrelerinde düzelme yüzde 60 ila 70 oranında, gebelik oranlarındaki artış ise yüzde 20 ile 30 oranında saptanmıştır.
TUR-ED Sonrası Bilinmesi Gerekenler
Hastalar operasyonun üzerinden 10 gün geçtikten sonra cinsel hayatlarına dönebilir. Ameliyattan 1 ay sonra sperm analizi yapılarak durum kontrol edilebilir. Operasyon sonrasında yüzde 20 oranında gerçekleşen ve en sık karşılaşılan komplikasyonlar rektal yaralanma ve tekrarlayan epididimittir.
TUR-ED, ejakülatör kanal kistlerinin tedavisinde bugüne kadar geliştirilmiş olan en etkili yöntemdir. Alanında uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen TUR-ED yöntemi sonrası hastalar hızlı bir şekilde normal yaşamlarına dönebilir.