Cinsel Hastalıklardan Korunma Yöntemleri

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Cinsel hastalıklar farklı bakteri, parazit ve virüslerden kaynaklanan; kendini farklı semptomlarla gösteren ve tedavi için farklı yöntemleri gerektiren durumlardır.

Günümüzde 30’dan fazla cinsel hastalık bulunur ve pek çoğu doğru tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılabilir. Peki cinsel hastalıklar neden olur, cinsel hastalıklardan korunma yöntemleri nelerdir?

Cinsel Hastalıklar Nasıl Bulaşır?

Cinsel hastalıklar cinsel ilişki sırasında vajinal, anal veya oral yolla bulaşabilen farklı sorunlardır. Cinsel ilişki sırasında çok sayıda vücut sıvısı birbirine karıştığı için bakteri, virüs ve parazitlerin kişiden kişiye geçmesi kolaylaşır.

AIDS, HPV, Hepatit-B, frengi, klamidya, bel soğukluğu gibi farklı cinsel hastalıklar bulunur.

Günümüz modern tıbbı sayesinde bu hastalıkların çoğu tedavi edilebilir, ancak bir kısmı için kesin tedavi yöntemi hala mevcut değildir. Bu nedenle bu hastalıklardan korunmak oldukça önemlidir.

Cinsel hastalıklardan bazıları sadece kişiyi etkilemez, hamile insanlarda bebeğe geçme riski de taşır. Bu hastalıkların vücuda girmeye elverişli olduğu durumlar ise şunlardır:

  • Korunmasız ilişkiye girmek
  • Çok sayıda cinsel partnere sahip olmak
  • Düzenli ve rutin sağlık kontrollerini yapmamak
  • Genital bölgesi enfekte olan birinin kıyafetlerini giymek
  • İç çamaşırı temizliğine özen göstermemek
  • Uyuşturucu kullanmak
  • Partnerin cinsel sağlık durumundan haberdar olmamak

Bu gibi durumlar, cinsel hastalıkların yayılma hızını fazlasıyla artırır ve ciddi sağlık problemlerine sebep olur.

Bazı cinsel hastalıklar genital bölgede kaşıntı ve mantar oluşumu gibi belirtilere sebep olurken; AIDS gibi daha ciddi hastalıklar daha hayati riskler taşır. Bu nedenle sağlık durumunu bilmeden ve korunmadan ilişkiye girmemek önemlidir.

cinsel hastalıklar

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan pek çok hastalık bulunur. Bunlardan en yaygın görülenleri şunlardır:

  • Frengi: Sifilis olarak da bilinen bu hastalık oldukça yaygın gözlenen ve kronik olarak ortaya çıkan bir cinsel sorundur. 4 farklı evrede seyreden frenginin en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Oluştuğu bölgede yaralarla kendini gösteren frenginin ilk evresinde bu yaralar iyileştiğinden çok ciddiye alınmaz. Ancak kronik olarak tekrar ortaya çıkar ve bu durumda hastalığın seviyesi artar. Tanı ve tedavinin geç kalınması halinde organ hasarları ve ölüme kadar giden riskler gözlenebilir.
  • AIDS: Cinsel sıvı ve kan temasıyla bulaşan AIDS, ömür boyu tedavi isteyen ve kesin tedavisi henüz bulunmayan bir hastalıktır. HIV olarak adlandırılan bir virüsün sebep olduğu bu hastalık, ilk başlarda grip ve nezle gibi bulgulara sebep olur. İlerlemesiyle birlikte vücudun genel bağışıklık sistemi çöker ve ciddi sorunlar ortaya çıkar.
  • HPV: Deri teması ile bulaşan HPV, yaygın bir sorundur ve kimi hastalarda siğillenmeye neden olur. Kimi hastalarda ise herhangi bir semptom vermez. En çok genital bölgede meydana gelir ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.
  • Hepatit-B: Aşı ile ortadan kalkan Hepatit-B; idrar, kan ve vücut sıvıları ile bulaşır. Tedavinin geç başlatılması, karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi sorunları beraberinde getirebilir.
  • Bel Soğukluğu: Gonore olarak adlandırılan bel soğukluğu; oral, vajinal veya anal yollarla bulaşan ve genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Uygun ilaç tedavisi ile ortadan kaldırılması mümkündür.
  • Klamidya: Oldukça yaygın bir problem olan klamidyada semptomlar genellikle ilişkiden 3 hafta sonra gözlenir. Antibiyotik ile hızlı şekilde tedavi edilebilir.
  • Trikomonas: İdrar sırasında oluşan yanma hissi, sarı ve yeşil renkli akıntı, stresli ve gergin ruh hali gibi belirtilerle ortaya çıkan bu hastalık antiparaziter ilaçların kullanılması ile tedavi edilir.
  • HSV: Deriden bulaşan bu hastalık uçuk gibi belirtilere sebep olan bir enfeksiyondur ve deri mukozası üzerinde semptomlar verir. Enfeksiyonun tedavisi ise virüsün yayılmasını önlemek ile sağlanır.
  • Molluskum Kontagiozum: Ortak kullanılan alanlardan ve cinsel temas yoluyla bulaşma riski olan bu problem deri üzerinde kabartılara sebep olur.

Cinsel Hastalıklardan Korunma Yolları

Cinsel hastalıklardan korunmak için çeşitli yöntemler bulunur, bu yöntemlere dikkat edilmesi halinde hastalığa yakalanma ve sağlık durumunu riske atma ihtimali ciddi anlamda düşer.

Cinsel hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenler ise şunlardır:

  • Tanınmayan ve mevcut cinsel sağlık durumu bilinmeyen kişilerle cinsel ilişkiye girmek en büyük risk faktörüdür. Bu kişilerle ilişkiye girmemek gerekir.
  • Anal, oral ve vajinal ilişkilerin tümünde kondom kullanılması gerekir. Kondom kullanmak mantar, bakteri, vücut sıvısı ve virüs gibi hastalığa sebep olan durumların kişiden kişiye bulaşmasını önler.
  • Çok eşlilik cinsel hastalıklara davetiye çıkarır, bu nedenle cinsel sağlık kontrollerini yaptıran ve tek eşli olan biriyle ilişki yaşamak gerekir.
  • Cinsel partnerde şüpheli bir hastalık durumu olmasa da ilişki sırasında korunmak önemlidir. Çünkü partner her zaman doğruyu söylemiyor olabilir veya durumdan habersiz olabilir.
  • İlişkiden önce partnerin belirli semptomları taşıyıp taşımadığını kontrol etmek gerekir. Cinsel organda siğil, kızarıklık ve enfeksiyon gibi bulgular taşıyan kişilerle cinsel ilişkiye girilmemelidir.
  • Kişisel eşyaların kişiye özel olması ve paylaşılmaması gerekir. Başkasının iç çamaşırını giymek, umumi tuvaletlerde hijyene dikkat etmemek ve benzeri durumlar çeşitli hastalıklara sebep olabilir.
  • Manikür seti, tırnak makası, tıraş makinesi gibi kişisel eşyaların da paylaşılmaması gerekir. Bu eşyalar kan ve deri ile hastalık taşıyabilir.
  • Riskli durumlarda elleri kolonya ve dezenfektan ile temizlemek gerekir.
  • Enjektör gibi başkasının kanının temas ettiği cisimlere temas etmemek gerekir. Bu tip durumlar cinsel problemlerin yanı sıra çeşitli kan hastalıklarının da aktarılmasına neden olabilir.

Herhangi bir cinsel sağlık şüphesi olması durumunda vakit kaybetmeden uzman doktora başvurulması gerekir.

Bazı hastalıklar özellikle ilk evrede herhangi bir bulgu vermeyebilir, bu nedenle düzenli olarak test ve kontroller yaptırmak hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesi açısından önem taşır.

Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

Bir cevap yazın

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?