Böbrek Ağrısı Nedir? Belirtileri, Türleri ve Tedavisi

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Böbrek ağrısı en dayanılmaz ağrılardan birisidir. Belirtisi ve tanısında böğür bölgesinde yan ağrısı şeklinde kendini belli eder.

Böbrek Ağrısı Nedir?

Böbrekler böğür ya da bel bölgesi dediğimiz vücudumuzun her iki yanında yer alan ve kanın zararlı maddelerini filtre edip vücut dışına atılmasını sağlayan hayati organlarımızdır. Böreklerde rahatsızlıklar olduğu zaman ciddi ağrıya neden olur.

Böbrek ağrısı en dayanılmaz ağrılardan birisidir. Böğür bölgesinde yan ağrısı şeklinde kendini belli eder. Böbrek ve böbrek yollarında idrar geçişini engelleyen tıkanıklığa bağlı gelişen ağrılar aralıklı ve çok şiddetli olur.

Ağrı önce hafif başlar sonra giderek şiddetlenir, hasta adeta yerinde duramaz. Sonra idrar yolları kasılması geçtikten sonra ağrı hafifler ve bir süre sonra aynı durum tekrarlar ve dayanılmaz bir hal alır. Biz bu duruma aralıklı böbrek ağrısı (renal kolik) diyoruz.

böbrek ağrısı tedavisi

Böbrek Ağrısı Belirtileri ve Türleri Nelerdir?

Böbrek ağrısı kendini kolik ve künt olmak üzere iki türlü gösterir. Birincisi idrar sistemini böbrek ve üreter borucuklarında ani tıkayan durumlara bağlı, ikincisi ise böbreği direkt olarak tutan yavaş seyreden durumlara bağlıdır.

Birincisi böbrekteki ve üreter borucukları dediğimiz böbrekten idrar kesesine idrarı taşıyan sistemin taş, dışarıdan bası, tümör gibi rahatsızlıklara bağlı olarak gelişir ve bir gerilim ağrısıdır. Böbrek çıkışında ya da daha aşağı kısımda idrar geçişini engelleyecek şekilde rahatsızlık olduğu zaman idrar mesaneye yani idrar kesesine az geçer ya da geçemez.

Buna bağlı böbrek kısmında idrar birikmeye başlar. Böbrek ise içindeki idrarı göndermek ister ve bu durumda ciddi bir gerilim hissi olur. Böbrek kasıldıkça ağrı artar ve sonra dayanılmaz bir hal alır ve hasta yerinde duramaz. Kasılma geçtikten sonra ağrı azalır ve sonra tekrar kasılınca ağrı yeniler ve olay düzelmezse tekrarlar.

Biz bu şekildeki ağrıya renal kolik yani böbrek koliği diyoruz. İdrar sistemini tıkayan rahatsızlık (örneğin taş) üreter borucuklarında ise ağrı kendini karın ağrısı, kasık ağrısı, yumurta ağrısı, kadınlarda vajina ağrısı ve hatta bulantı kusma şeklinde gösterebilir.

Künt böbrek ağrısı yavaş seyreder ve kronik piyelonefrit, tümörler, böbrekteki tıkayıcı olmayan taşlar gibi kronik böbrek rahatsızlıklarında görülür. Hasta olan tarafta künt, sürekli huzursuzluk ve ağırlık hissi vardır. Renal koliğin aksine rahatlama olmaz. Hafif ateş bulantı hissi olabilir.

Böbrek Ağrısı Tedavisinde Neler Yapılmalıdır?

Gelişen ağrının böbreklere ait olduğu düşünülüyorsa öncelikle nedeni belirlemek gerekir. Mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulup gerekli muayene ve tetkikler yapılmalıdır.

Ağrının böbreğe ya da yukarı idrar yolları rahatsızlıklarına bağlı olduğu düşünülüyorsa hemen giderilmesi için ağrı kesiciler verilir. Daha sonra rahatsızlığın nedeni ve derecesi tespit edilir.

 

Kolik ağrılar en çok idrar yolu taş hastalıklarında görülür. Öncelikle taşın boyutu, yeri, şekli, idrar yolu sistemini tıkayıp tıkamadığı, hastanın bunu düşürüp düşüremeyeceği belirlenmelidir. Bunun için iyi bir muayene, idrar tahlili, ultrasonografi ve gereğinde bilgisayarlı tomografi yapılır.

Ağrının gerçek tedavisi ağrıya neden olan faktörün ortadan kaldırılmasıdır. Taş, infeksiyon, tümör, doğuştan rahatsızlıklar varsa gerek cerrahi gerekse ilaçla tedavi edilmelidir. Özellikle idrar yolunu tıkayan taşlarda şiddetli yan ağrısı hastayı doktora getirme açısından önemlidir.

Eğer hasta tedavi için gelmez ve böbrek ağrısı tedavisi olmazsa tam tıkanıklıklarda böbrekler iki ay içinde iflas eder. Bu nedenle böbrek ağrısı özellikle renal kolik dediğimiz şiddetli ağrı acildir ve buna neden olan faktör ivedilikle düzeltilmelidir. Künt ağrılar genellikle idrar sisteminin tam tıkalı olmadığı kronik piyelonefrit, tüberküloz, tümör gibi durumlar sonucu gelişir. Altta yatan neden tespit edilip gerekli cerrahi ve ilaç tedavisi uygulanmalıdır.

Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?