Andropoz halk arasında her ne kadar “erkek menopozu “ olarak ifade edilse de kadınların yaşadıkları menopoz ile son derece farklı bir durumdur.
Menopoz durumu tüm kadınların belli bir yaş sonrasında yaşadıkları bir durumdur. Andropoz ise tüm erkeklerin karşı karşıya kaldıkları bir durum değildir. Kırklı yaşların sonlarına doğru ya da ellili yaşlar ile beraber birçok erkekte görülmekte olan durum uzun bir zaman dilimine sahip olarak yayılım gösterir. Andropoz nedir sorusunun yanıtında aslında testosteron üretiminde azalmanın yaşanması olarak ifade edilebilir.
Testosteron üretimi kadınlarda yumurtalıklarda erkeklerde ise testislerde görülür. Sadece cinsel anlamda kişi için gerekli olmamak ile beraber kişinin kas kütlesinin korunmasında, fiziksel ve zihinsel yetilerin artırılmasında etkilidir.
Testosteron aynı zamanda çevreden gelen zararlı durumlar ile savaşma ya da kaçma dürtüsüne de destek olmaktadır.
Andropoz Belirtileri Nelerdir?
Birçok kişide andropoz dönemi önemli bir belirti sunmamak ile beraber bazı kişilerde ise ağır şekilde yaşanabilmektedir. Psikolojik, fiziksel ve cinsel anlamda problemlerin yaşanması ise andropozda karşılaşılan durumlar arasında yer alır.
Andropoz belirtileri nelerdir sorusunun yanıtında farklı birçok durum sayılabilmektedir. Psikolojik olarak yaşanan sinirlilik ve depresyon halinin yanı sıra fiziksel güç kaybı da yer alır. Bunun yanı sıra bu dönem içinde yaşanan birçok durum vardır.
Testosteron hormonunda yaşanan azalma sebebi ile kişide birçok farklı durum yaşanabilmektedir. Testosteron hormonu kas kütlesi ve fiziksel anlamında güç kazandırmaktadır.
Testosteron hormonunun azalması ise kas kütlesinde azalmaya etki ederken aynı zamanda fiziksel anlamda da güçsüzleşmeye neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra kemik yoğunluğunda da azalma gözlemlenebilir.
Belli yaş ve üzerinde olan erkek bireylerde andropoz döneminin yaşanması durumunda özellikle bel ve karın bölgesinde aşırı yağlanma ile de karşılaşılmaktadır. Konsantrasyon güçlüğü, libido kaybının yanında ereksiyon güçlüğü de yer alır.
Andropoz dönemi içinde psikolojik olarak yaşanabilecek olan belirtiler depresyon ve kişinin sürekli üzüntülü olma durumudur. Kendine olan güvenin azalması ve motivasyon kaybı da görülmektedir.
Bunun yanı sıra uykusuzluk ya da uyku kalitesinde düşüşte andropoz döneminde karşılaşılan durumlar arasında bulunur.
Andropoz ile Beraber Görülebilen Komplikasyonlar Neler?
Andropoz ile beraber gözlemlenen testosteron üretimindeki azalma bazı belirtileri sunarken aynı zamanda andropoz ile birlikte görülebilen bazı komplikasyonlarda bulunmaktadır.
Andropoz döneminde erkeklerde hormonlarda yaşanan dalgalanmalar göğüs alanlarında şişmeye etki ederken göğüste hassasiyet ile de karşılaşılması yaşanabilmektedir. Bunun yanında testis boyunda küçülme de görülen komplikasyonlar arasındadır.
Andropoz ile beraber görülmekte olan komplikasyonlar içinde vücut tüylerinde azalma ve de sıcak basması gibi durumlarda gözlemlenmektedir.
Abdomen Ultrasonda Neler Yapılır?
Andropoz her erkekte belirtilen olumsuzlukların yaşanması ile sonuçlanmamaktadır. Andropoz döneminin ağır ve sıkıntılı geçmesi ise kişinin kaliteli bir yaşamı seçip seçmemesi ile de bağlantılı olabilmektedir.
Andropoz dönemi yaşam döngüsünde yer alan yaşlanmanın bir sonucu olarak yer alır. Normal şartlar altında ergenlik dönemine kadar az olan testosteron hormonunun belli yaş sonrasında da üretiminde de azalmanın görülmesidir.
Düzenli beslenme, sağlıklı bir yaşam, düzenli uykuya sahip olunması andropoz dönemindeki belirtilerin etkisini azaltabilir ya da andropoz döneminin önlenebilmesini de sağlayabilmektedir.
Andropoz Neden Oluşur?
Andropoz genel olarak yaş alımına bağlı olarak belli bir zaman dilimi sonrasında erkeklerdeki testosteron hormon üretiminin azalması ile beraber belirtilerin yaşanması ile oluşmaktadır.
Ergenlik dönemi öncesinde son derece düşük olan hormon zaman içinde artar. Hormonun artması ile beraber sadece cinsel anlamda değil fiziksel ve psikolojik anlamda da kişilerde değişim ve gelişim sağlandığı gözlemlenir. Belli bir yaş sonrasında ise hormonun üretiminde azalma yaşanır.
Testosteron hormonunda düşüş otuz yaş sonrasında yüzde bir olarak saptanmakta olup bazı bireylerde ise bu durum ani ve hızlı gelişebilir. Özellikle kötü alışkanlıklar hormonun üretiminde düşüşe etki edebilir.
Andropoz döneminin yaşanmasında kişinin sağlık anlamında yaşadığı bazı sorunlar da sebep olabilmektedir. Damar sertliği sorunu, diyabet ve hipertansiyon gibi problemlerin yanı sıra hastanın orta yaş bunalımına girmesi de döneme daha hızlı girilmesine etki etmektedir.
Kişilerin andropoza girmesinin sebepleri sadece testosteron hormonunun üretiminde azalma kaynaklı olmayabilmektedir. Yaşa bağlı olmayan ve farklı nedenler ile oluşan durumlarda andropoz belirtilerinin oluşmasına etki edebilmektedir.
Kişinin tıbbi durumları, düzenli olarak kullanmakta olduğu ilaçlar, yaşı, vücut kitle endeksinin 30 ve üzerinde olması gibi birçok sebebe bağlı olarak da andropoz belirtileri ile karşı karşıya kalınması mümkündür.
Andropoz oluşum nedeni hipogonadizmin de olabilmektedir. Bu ise kişinin çok az ya da hiç hormon üretmemesi demektir.
Andropoz Teşhisi Nasıl Yapılır?
Andropoz teşhisinin konulmasında uzman hekim desteği gerekmektedir. Hekim tarafında gerçekleştirilecek olan fiziksel muayene ve sağlık geçmişi hakkında bilginin edinilmesi teşhis anlamında önem taşımaktadır.
Andropoz tanısı anlamında yapılacak olan ilk muayene de hastanın yaşadığı belirtiler hakkında hekime bilgi vermesi gerekir.
Andropoz tanısının konulabilmesinde karşı karıya kalınan engel hastanın konu hakkında hekime detaylı bilgilendirmeyi yapmamasıdır.
Andropoz teşhisi ile ilgili olarak hekim tarafından bazı testler de istenmektedir. Hastandan alınacak olan kan örneği ile hastanın testosteron seviyesinin ölçülmesi mümkün olmaktadır.
Hastanın kan örneği alınarak yapılacak olan test ölçümü sonrasında da net sonuca ulaşılarak teşhisin konulması mümkün olur.
Andropoz Nasıl Geçer?
Andropoz belirtilerinin başlaması hastanın yaşı kaynaklı olarak görülüyor ise belirtilerin zaman içinde artması beklenir. Kimi erkeklerde bu dönem son derece ağır bir şekilde geçmektedir.
Kimilerinde ise belirgin bir belirti göstermez. Yaşlılığa bağlı olmayarak gelişen testosteron hormonlarında görülen azalma durumları da bulunmaktadır.
Yaşlılığa bağlı olmayarak tıbbi bir sebep ile yaşanan andropoz teşhisinde ise altta yatan nedenlerin tespit edilip giderilmesi ile beraber sorunun ortadan kalkması sağlanabilmektedir.
Andropoz Tedavisi
Birçok kişide görülebilen küçük belirtiler durumunda kişi hayatında herhangi bir sıkıntı olmadan devam edebildiği için andropoz tedavisine de ihtiyaç duymamaktadır. Andropoz semptomları kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazıları son derece ağır olarak bu dönemi yaşayabilmektedir.
Andropoz tedavisi ile ilgili olarak uygulanan en önemli yöntem ise kişinin yaşam kalitesini artırmaya yönelik olarak uygulamaları hayatına katmasıdır. Düzenli olarak egzersiz yapmak, sağlıklı beslenme ve düzenli bir uykuya sahip olunması andropozun tedavisini sağlarken belirtilerinde de daha az hissedilmesine etki eder.
Kişide görülen andropoz belirtileri kimi zaman psikolojik olabilmektedir. Depresyon ise görülen en tipik belirtiler arasında yer alır. Kişinin kendine güveni azalır ve mutsuzlaşmaya başlar.
Bu durumda ise andropoz tedavisi ile ilgili olarak hekim kontrolünde belirli ilaçların kullanımına yer açılır. Bu ilaçlar psikolojik anlamda kişinin rahatlamasına destek olurken yaşanan depresyonun da giderilmesini sağlayabilmektedir.
Kişide görülen psikolojik belirtilerin giderilmesinde sadece ilaç tedavisi değil aynı zamanda terapi yöntemleri ve sağlıklı yaşam önerileri de sunulmaktadır.
Yaşlılığa bağlı olarak gelişmeyen ve tıbbi bir durum neticesinde gelişen testosteron hormonunun azalması durumunda kişide yaşanan andropozun giderilmesinde ise hormon eksikliğinin giderilmesi ile ilgili olarak hekim tedavi uygulamasına başlayabilir.
Testosteron hormon üretiminin artması ve yerine konması tedavisinde enjeksiyonlar, tabletler, implantlar, jel ve bantlar kullanılabilmektedir.