Üreteropelvik Darlık (UP Darlık) Nedir? Belirtisi,Tanısı ve Tedavisi Nelerdir?

[Toplam: 14 Ortalama: 3.9]

Üreteropelvik darlık, böbrek pelvisinin böbrek çıkışında üreter borucuklarının darlıklarına denir. Bir diğer adına ise up darlık deriz.

Üreteropelvik darlık nedir?

İdrar böbrekte yapıldıktan sonra böbreğin kalikslerine oradan da birleşerek böbreğin pelvisine gelir.

Pelviste biriken idrar üreteropelvik bileşkeden yani böbreğin pelvis çıkışını geçerek üreter borucukları ile mesaneye geçer.

Yeni doğan bebeklerin yaklaşık %1-3’ünde UP darlık görülmektedir. Anne karnındaki bebeklere ultrason değerlendirmesinin artmasına paralel olarak doğum sonrası up darlık tanısında son yıllarda ciddi bir artış mevcuttur.

Anne karnında böbrekte genişleme yani hidronefroz tespit edilenlerin doğum sonrası en sık nedeni UP darlıktır.

Genellikle sol taraftadır ve erkeklerde kızlardan 2 kat daha sık görülür. %10-30 iki taraflı olabilir. Bazen bir taraf diğer taraftan daha dardır.

UP darlık nedenleri nelerdir?

UP darlık genellikle doğuştandır. Anne karnında üreteropelvik darlık bileşkenin yetersiz gelişmesi, böbrek damarlarının UP bölgesini çaprazlayarak geçmesi yani damar çaprazı olması ya da UP bölgenin böbrek pelvisinden normalin dışında, daha yüksekten çıkması UP bölgesinde darlık neden olabilir.

Doğuştan olmayan sonradan gelişen UP darlıklarında sebep böbrek ve üreter ameliyatları geçirilmesi ya da tüberküloz gibi kronik enfeksiyonlara maruz kalınmasıdır.

Üreteropelvik-2

UP bileşke dar olursa ne olur?

UP darlığı durumunda böbrekte yapılan idrar üreter borucuklarına geçmede zorlanır. Böbrek pelvisi genişler ve idrar geçişinin zorluğuna ya da geçmesine bağlı böbrekte ciddi incelme sonucunda enfeksiyon olabilir. Bunların neticesinde böbrek yetmezliğe gider.

üreteropelvik (up) darlık

UP darlık teşhisi nasıl konulur?

Olguların çoğu anne karnında yani prenatal olarak ultrasonda böbreklerde genişleme olması şeklinde kendini gösterir.

Bu genişlemelerin büyük çoğunluğu UP bileşke gelişimini tamamladıktan sonra geriler.

Ancak bir kısmında UP darlık devam eder ve tedavi edilmez ise böbrekler kaybedilebilir. Sonuç olarak ilk teşhis aracı ultrasonografidir.

Sonra böbrek hasarını tespit etmek için DMSA sintigrafi, böbreğin boşaltıp boşaltmadığını anlamak için MAG-3 sintigafi yapılmaktadır.

Yeni doğanda UP darlık var ise saydığımız tetkiklerle yakından takip edilmelidir.

UP darlık nasıl tedavi edilir?

UP darlık tedavisi cerrahidir. Laparoskopik ya da açık olarak üretere bileşke çıkarılır ve böbrek pelvisine üreter borucuğu yeniden anostomoze edilir yani dikişlerle birleştirilir.

Damar çaprazı var ise çaprazlayan damarın altındaki UP damarın üstüne alınır. Laparoskopik cerrahinin en başarılı olduğu hastalıklardan birisi üreteropelvik darlık tedavisi diyebiliriz.

Üreteropelvik-5
Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

8 yorum

  • Emin akkaya

    Sol böbrek pelvis AP çapı 28 mm ölçülmüş olup artmıştır. Sol bobrek toplayici sistemi grade 1 ektatiktir.
    Ameliyat gereklimidir.
    Ileride sikinti olusturur mu.
    Dogustan mi yoksa sonradan mi olusmustur
    Yardimci olursaniz memnun olurum tesekkurler…

  • A

    Kronik hastalık mıdır

  • A

    Kronik hastalık
    mıdır?

  • Demir

    21 yaşındayım sol böbekte updarlık var stend takıldı 6 ay geçti ama hala ağrılarım ve kusmam var ne yapmalıyım

  • Kubilay

    30 Yaşındayım sağ yan ağrı ile 4 sene önce hastaneye gittiğim de up darlık dendi ve açık ameliyat gerçekleşti. Ameliyat sonrası stentin çekilmesinin ardından 1-2 ay sonra ağrılarım şiddetli bir şekilde devam etti. Belirli aralıklarla atak gibi ( 2-3 haftada bir yada ayda 1 şeklinde) ara ara vuran ağrı şiddetiyle yerimde duramaz hale geliyordum ve serum ağrı kesici ile ancak normale dönebiliyordum bütün bunlar ile birlikte tekrar farklı bir doktor ile iletişime geçerek yapılan tetkikler de, yaşanan şiddetli ağrıların sürekli olarak değil ara ara gelmesi ile doktorun bir damar baskısı olduğu söylemesi ve bu damar baskısının benim şikayetlerime uyduğu yönünde olduğunu düşünerek tekrar bir ameliyat oldum ve bu işlem robotik olarak gerçekleştirildi. Gerçekleşen işlemin ardından 5-6 ay sonra tekrar yine aynı ağrı ve çok daha uzun süren durumu ile karşılaştım. Hala rahatsızlığım devam etmekte yani ne yapabilirim bilmiyorum.

    • Prof. Dr. Abdullah Armağan

      Merhaba,
      Muayene ve tedavi için doktor bey ile görüşme organize edebilirsiniz. Görüşme sırasında merak ettiğiniz tüm detayları kendisine sorabilirsiniz. Randevu için mail adresimizden info@uromer.com iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?