Mesane Taşı Nedir? | Mesane Taşı Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi Nelerdir?

[Toplam: 30 Ortalama: 3.4]

Mesane taşı, mesanede görülen sert kitlelere denir. İdrar kesesi çıkışında infeksiyon yok ise hiçbir mesane taşı belirtisi olmayabilir.

İdrar kesesi (mesane), böbrekten üreter borucukluklarıyla gelen idrarı depolayan ve 400-500 cc olduktan sonra üretra borucuğu aracılığı ile idrarı boşaltan kas damar ve sinirlerden yapılı bir organdır.

İdrarı depolama organı olduğu ve idrarda da taş oluşumu için yeterince kalsiyum,okzalat, magnezyum gibi mineraller olduğu için uygun ortam oluşur ise taş olumu gerçekleşebilir.

Mesane taşı nedir ve nasıl oluşur?

mesane taşı nedir Normalde mesane taşları oluşmaz. İdrarda taş oluşumunu engelleyen sitrat gibi bazı maddeler vardır.

Ancak, dengelenmiş materyallerin terkibindeki değişikliklere bağlı olarak mesane taşı oluşabilir. Böbrekten ve üreterden gelen küçük taşların çekirdek oluşturup büyümesi neticesi de mesanede taşlar oluşabilir.

Mesane boşaltımı iyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri, nörojen mesane gibi durumlara bağlı olarak yetersiz ise ve idrar yaptıktan sonra rezidü idrar kalıyorsa mesane taşı oluşabilir. Ayrıca mesnede oluşan infeksiyonlara bağlı oluşabilmektedir.

Mesane Taşı Belirtileri Nelerdir?

Mesane taşı belirtileri arasında taşların idrar çıkışını tıkamasıyla hastanın idrar yapmakta zorlanması, tazyik düşer, idrarda kanamalar, sık idrara çıkma olabilir.

İnfeksiyon var ise prostat ve böbrek iltihabına bağlı ateş üşüme titremeler olabilir.

Mesane Taşı Tanısı ve Teşhisi

Mesane taşı tanısı koymak için öncelikle geçirdiği hastalıklar, geçirdiği ameliyatlar, mevcut ilave hastalıklarını içeren tıbbi geçmiş alınır ve ayrıntılı fizik muayene yapılır. Fizik muayenede alt karın bölgesine bastırıldığında hassasiyet olur.

Taşı görüntülemek için röntgen, ultrasonografi yapılabilir. Gereğinde bilgisayarlı tomografiden kaçınmamak gerekir.

Beraberinde hasta erkek ise iyi huylu prostat büyümesinin varlığı araştırılmalıdır. Ayrıca eşlik eden nörojen mesane, metabolik hastalıklar olup olmadığı araştırılmalıdır.

Mesane Taşları Nasıl Tedavi Edilir?

Mesanede taş tespit edildikten sonra taşın boyutu, sayısı, altta yatan hastalıklar tespit edilmeli ve tedavi alternatifleri tartışılmalıdır.

Mesane taşı tedavisi yapılırken eğer taş böbrek ve üreter borucuklarından gelmiş ise hasta bu taşı düşürebilir ve bu karakterdeki taşların düşmesi beklenebilir. Ancak daha büyük taşların mesanaden alınması gerekir.

Asıl taşa neden olan faktörler var ise bunlar ortadan kaldırılmalıdır. Mesane taşı küçük ise üretradan kameralı sistoskop ile girilerek lazer ya da diğer aletlerle kırılıp alınabilir. 3 cm den büyük birden fazla taşlara peruktan sistolitotomi (PSL) yapılabilir ve başarı oranı %100 e yakındır. Gereğinde çok büyük taşlarda açık cerrahi de yapılabilir.

Taş Tekrarının Önlenmesi için Ne Yapılmalı?

Mesane taşı olan hastaların bazıları gelecekte daha fazla taş oluşturabilir. Taş düşürüldükten veya çıkarıldıktan sonra, nüks riskinin olup olmadığı belirlenmelidir. Bunu yapmak için taşı analiz etmek gerekir. Nüks riski düşük ise, başka bir taş oluşturma riskini azaltmak için genel yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olacaktır.

Eğer yüksek bir nüks riskiniz varsa , metabolik değerlendirme denilen bir dizi spesifik kan ve idrar testi yapılır (böbrek taşları için metabolik değerlendirme). Test sonuçlarına bağlı olarak, önleyici tedbirler veya ileri testler önerilir. Bunlar;

1. Daha Fazla Sıvı Alımı

  • Her gün 2,5 ila 3 litre su gün boyu eşit olarak tüketilmeli
  • Su veya süt gibi pH nötr içecekler seçilmeli
  • Her gün 2 ila 2,5 litre olmalı idrar çıkışı olmalı
  • İdrar rengi açık sarı olmalı
  • Eğer sıcak bir iklimde yaşanıyorsa ya da ağır egzersiz yapılıyorsa kaybedilen sıvı dengelenmelidir.
sivialimi

2. Diyeti Ayarlama

  • Kişilerin bireysel durumuna bağlı olarak, diyet ayarlaması tavsiye edebilir.
  • Dengeli ve çeşitli diyetler
  • Vitamin takviyelerinin aşırı tüketiminden kaçınılmalı
  • Bolca fazla sebze, lif ve meyve (özellikle turunçgiller) yenilmeli
  • Yumurta, mercimek, beyaz pirinç, soyulmuş elma, üzüm, karnabahar, kabak gibi oksalatı az yiyecekler yenmeli
  • Diyette yeterli miktarda kalsiyum bulundurulmalı (günde yaklaşık 1000 miligram). Bununla birlikte, kalsiyum takviyelerine dikkat etmek gerekir.
  • Diyetinizdeki tuz miktarını azaltın (günde 3 ila 5 gram)
  • Çok fazla hayvan proteini, özellikle genç hayvanlardan et yenmemli. Bunun yerine, örneğin avokado, karnabahar veya bezelyede bulunan daha fazla bitkisel protein yenilmeli.
  • Sağlıklı bir kilo verin (vücut kitle indeksi 18-25 kg / m2 arasında olmalıdır)

3. Yaşam Tarzı Değişikliği

Sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek her zaman iyi bir fikirdir.

  • Haftada 2 veya 3 kez egzersiz yapılmalı
  • Stresten kaçınılmalı
Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

4 yorum

Bir cevap yazın

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?