Rahim Sarkması Nedir? Tanısı, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

[Toplam: 3 Ortalama: 4.3]

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim sarkması, çok sayıda hamile kalmış ve doğumda sıkıntı yaşamış kadınlarda görülür. Rahim sarkması belirtileri vajende şişlik yapmasıdır.

Pelvik taban kasları ve rahimi sabit tutan bağların zayıflaması neticesinde rahmin vajende belirginleşmesi ya da dışarıya çıkmasına rahim sarkması denir. Her yaşta görülmekle birlikte genellikle birden fazla doğum yapmış menepoz sonrası kadınlarda görülür.

Rahim Sarkması Nedenleri Nelerdir?

Mesane, rahim ve barsakları yerinde tutan bağ dukusunun zayıflamasına bağlı sarkma gerçekleşir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi genetik faktörler burada da etkilidir.

Ancak çok doğum yapmak, aşırı kilolu olmak, karın içi basıncını artıran kronik akciğer hastalıkları, kabızlık, ağır kaldırma gibi durumlar risk faktörleridir.

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir

rahim sarkmasıVajinadan dışarıya doğru şişkinlik hissi, vajina ve belin alt kısmına doğru çekilme hissi, idrarı rahat boşaltamama, öksürük aksırıkla idrar kaçırma, barsakları tam boşaltamama ve boşaltmak için vajinadaki şişliğe itme ihtiyacı, cinsel ilşki zorluğu gibi belirtiler vardır.

Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir ?

Rahim sarkması nedirRahim sarkmasının derecesi önemlidir. Ayrıca hayatı tehdit eden bir durum olmadığı  için hastanın bundan ne kadar şikayetçi olup olmadığı da önemlidir.

Ciddi şikayeti olmayan hafif durumlarda hiçbir tedaviye gerek duyulmayabilir. Ancak öksürük varsa giderilmesi, karın içi basıncını artıran durumlardan kaçınılması, ekzersiz yapılması önerilmelidir.

Sarkma daha ciddi ise özellikle dışarıya sarkma varsa pesser halka konulması özellikle ameliyatı kaldıramayacak yaşlı hastalara ya da çocuk sahibi olmak isteyenlere uygulanabilir.

Hastanın rahim sarkması ciddi ve tedavi isteyorsa cerrahi tedavi en başarılı yöntem olur. Cerrahi tedavi vajinal ve karından yaklaşım olmak üzere iki türlü yapılır.

Vajinal yaklaşımda dışarıya çıkan organ yerine itilir ve etraf dokularından ayrılarak asıl yerlerine güçlendirme işlemi yapılarak yerleştirilir.

Karından yaklaşım açık, laparoskopik ya da robot yardımlı laparoskopik yöntemlerle yapılır.

Tümünde sarkan organlar mesh yardımı ile sakrum dediğimiz kemiğe dikişlerle asılır ve sabitleştirilir. Sakrokolpopeksi dediğimiz bu operasyon %90-95 başarılıdır.

Benim için hangi tedavi uygundur?

Tedavi kararı hasta ve hekim arasındaki iletişimden sonra karşılıklı tartışılarak verilmelidir.

Eğer bundan sonraki süreçte çocuk sahibi olmak istiyorsanız, takip ya da pesser halka tercihi daha uygun olacaktır.

Cerrahi yaklaşımın türü hastadan hastaya değişmektedir. Laparoskopik ya da robotik yaklaşım estetik kaygısı olanlar için tercih edilebilir.

Açık cerrahi ile karın içi organlara hiç bulaşmadan (retroperitoneal yaklaşım) da başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?