Prostat Enfeksiyonu (Prostatit) Tanısı, Belirtileri ve Tedavisi

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Prostatit (Prostat Enfeksiyonu) Nedir?

Prostat enfeksiyonu ya da prostatit, prostat bezinin iltihaplanmasıdır. Erkeklerde sık görülen bir enfeksiyondur ve tipine göre tedavisi zor bir hastalıktır. Etken genellikle idrar yolu enfeksiyonu etkenlerinden E coli’dir.

prostatit, prostat enfeksiyonu

Prostatit Tipleri, Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi Nelerdir?

Prostat mesanenin altında rektumun önünde meni yollarıyla idrar yollarının buluşma noktası olan 17-20 gram ağırlığında kestaneye benzeyen bir organdır.

Görevi de meniye enzim ve sıvı verir. Hem gençlerde hem de yaşlılarda prostata gelen mikroorganizmalar iltihap oluşturarak prostat enfeksiyonu dediğimiz tabloya neden olur.

Prostata mikroplar ya idrar yollarından ya meni yollarından ya kan yoluyla diğer organlardan ya da komşuluk yoluyla rektumdan gelir.

Prostatın temelde 4 tip iltihabi hastalığı mevcuttur.

  1. Akut prostatit: Enfeksiyon prostata geldikten sonra iltihap yapar. Sık idrara çıkma, idrarda yanma, ateş, pelvik bölgede ağrı, makat bölgesinde ağrı, idrar yapamama gibi ciddi belirtilere neden olur. Genç kuşakta etken daha çok cinsel yolla bulaşan hastalıklarken yaşlılarda prostat büyümesine bağlı idrar boşaltma zorluğundan kaynaklanan E coli dir. Akut prostatitte kültürlerde genellikle üreme olur. Bu prostatit tipi tedavi edildiğinde çabuk iyileşir ve tedavi yüzgüldürücüdür.
  2. Kronik (tekrarlayan) prostatit: Hastalık akut prostatitteki gibidir ancak zaman zaman tekrarlar. Enfeksiyon tedavi edilse bile tamamen iyileşmemiştir. Fırsatını bulduğunda tekrarlar ve aynı belirtilere neden olur. İdrar, meni ya da prostat sıvısı kültürlerinde üreme olabilir ve buna göre tedavi edilir. Antibiyotik tedavisine genellikle cevap verir.
  3. Kronik noninflmatuar prostatit (kronik pelvik ağrı sendromu): Bu tip prostatitte hastanın mesane ve pelvis bölgesinde ağrı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, makata ve testislere vuran ağrı gibi o bölgede hastayı rahatsız eden belirtiler görülür. Ancak yapılan idrar, meni tetkik ve kültürleri normal çıkar. Ultrasonda bir bulgu olmaz. Yani hastanın şikayeti vardır ancak laboratuvarda bişey bulunmaz. Ürologların en sevmediği hastalık grubundandır. Klasik prostatit tedavisine %50 yanıt verir. Ancak %50 si de tedaviye cevap vermez ve hastalar doktor doktor dolaşır. Bu hasta grubu ayrıntılı değerlendirildikten sonra prostatit tedavilerinin tümünü hakeder. Antibiyotik, antiinflamatuar, prostat içine antibiyotik, botox tedavileri gibi tedaviler yapılabilir.
  4. Kronik inflamatuar prostatit: Bu grup hastaların hiçbir şikayeti yoktur ancak rutin incelemelerde prostatta infeksiyon ve inflamasyon bulunur. Yani 3. Grubun aksine hastanın hiç şikayeti yoktur ancak laboratuvarda prostatit mevcuttur. Kültür sonucuna göre antibiyotik tedavisi gerekebilir.
Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?