HIV/AIDS Nedir? Belirtileri Tedavisi ve Farkları Nelerdir?

[Toplam: 3 Ortalama: 3.7]

AIDS Hastalığı Nedir?

AIDS ya da HIV hastalığı cinsel temasla ya da hastalıklı kişilerin kanından bulaşan vücudun tüm organlarını tutmakla birlikte özellikle bağışıklık sistemini hedef alan ve etkileyen ölümcül bir virüs hastalığıdır.

Vücudumuzdaki bağışıklık sisteminden sorumlu CD4-T lenfositleri yok ederek bağışıklık sistemimizi çökertir ve bunun neticesinde, infeksiyon, isal, zatürre, menenjit (beyin zarı iltihabı) gibi durumlara bağlı ölüm olabilir. Ayrıca kaposi sarkomu gibi bazı kanser görülme olasılığını artırır.

AIDS Nasıl Bulaşır ve Görülme Sıklığı Nedir?

Aquared Immunodefficiency Syndrome (AIDS) Türkçe adıyla kazanılmış bağışıklık yetmezliği sendromu hastalığının %50 si kan ya da kan ürünleri yoluyla %50 sinin de  cinsel temasla bulaştığı bildirilmektedir.

Ayrıca anne sütünde vücut salgılarında, organlarda virüs bulunur. Hem erkek hem de kadından bulaşabilir. Cinsel yolla bulaşanların %70 ini heteroseksüller oluşturmaktadır.

Dünya nüfusunun 37 milyonu Türkiye nüfusunun 18 bini HIV pozitiftir. Bu pozitif nüfusun % 60’ı tedavi almaktadır.

Virüs bulaştıktan sonra hemen hastalık olmaz hatta her HIV pozitif olan AIDS hastalığına yakalanmaz. Ancak yakından takip edilmelidir. Sağlık bakanlığına bildirimi zorunlu bir hastalıktır.

Evlenmeden önce çiftler arasında testin yapılması zorunludur. Ancak HIV pozitif olmak evlenmeye engel değildir.

AIDS Hastalığında Erken Tanı Önemli Midir?

Tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi AIDS te de erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Erken tanı konulduğu zaman HIV pozitif kişi hem takip ve diğer kişilere bulaştırma açısından hem de erken tedavi açısından önem arz eder.

Kişi yakalanmışsa antiviral tedavi verilebilir ve uzun süre kontrollü bir şekilde yaşamını sürdürebilir. HIV pozitif bir kişi ile kan, kan ürünleri, cinsel yolla veya başka bir şekilde  temas edildiğinde hemen sonuç pozitif çıkmaz.

Bulaşması da kesin değildir. Ancak 4-6 hafta sonra antikor oluşur ve ancak o zaman testler pozitif çıkar. HIV pozitif hasta ayrıca hemen hastalanmaz bazen hastalık 3-15 yıl sonra olabilir.

AIDS Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

AIDS hastalığı yani HIV virüsü vücuda girdikten sonra yaklaşık 4-6 haftalık bir kuluçka süresi dediğimiz dönem geçer. Daha sonra kendisini grip belirtileriyle gösterebilir.

Boğaz ağrısı, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı gibi grip belirtilerle kendisini gösterebilir. Aslında AIDS’in spesifik tamamen AIDS’i gösteren bir belirtisi yoktur.

Biraz daha ilerledikten sonra hastalık belirtileri daha da ağırlaşmaya başlar. Bu dönemde geçmek bilmeyen bir ishal olabilmektedir. Bütün tahlilleri yaptırmanıza rağmen bir sonuç bulamayabiliyorsunuz.

Geçmek bilmeyen ishal olması hastalığı cansız duruma düşürüyor ve birtakım daha ileri belirtilerin çıkmasına neden olabiliyor. Bunun yanında kas ağrısı, halsizlik gibi birtakım belirtiler olabilir.

Daha ileri dönemlerde ise durum biraz daha ciddi olmaya başlar. Burada da zatürre(pnömoni) yani akciğer iltihabı, mantar enfeksiyonları, birtakım kanserlerin daha sık görülmesi gibi artık hastayı yavaş yavaş ölüme götürebilecek belirtiler çıkmaya başlar.

Önemli kanserlerden Kaposi Sarkomu kanseri AIDS’in biraz daha spesifik nedenlerinden bir tanesidir. AIDS hastalarında diğer kanserlerden bağışıklık sistemi azaldığı için daha fazla görülür.

AIDS Hastalığında Teşhis Nasıl Konulur?

AIDS virüsü vücuda girdikten sonra belli bir kuluçka süresi vardır. Bu kuluçka süresi 4-6 haftadır.

4-6 haftanın sonunda virüse karşı bizim bağışıklık sistemimizin geliştirdiği antikor dediğimiz durum ortaya çıkmaktadır.

Teşhisi de kanla bu antikorlara bakılarak yapılır. Bu da genellikle 1.ay ve 3. ay arasında pozitif çıkabilir. Yani AIDS virüsü vücuda girdikten sonra yaklaşık 90 gün sonra ancak pozitif çıkabilir.

AIDS Nasıl Tedavi Edilir?

AIDS hastalığının tanısı konulduktan sonra yani antikor testi ile AIDS hastalığı vücutta olduğunu anladıktan sonra hastanın takibi ve tedavisi ciddi bir şekilde yapılmalıdır.

Öncelikle bildirimi zorunlu bir hastalık olduğu için Sağlık Bakanlığına kişisel veriler korunarak mutlaka bildirilmelidir. Daha sonra bununla ilgili bir takım tedavi alternatifleri mevcuttur.

Antiviral ilaçlar yani virüsü öldüren ilaçlarla vücuttaki virüs miktarı azaltılabilir. Ancak multidisipliner bir çalışma gerekir.

Yani sadece bir kişinin tedavi etmesi değil birçok branşın hastalığı tedavi etmesiyle ilgili yaklaşımlar olmalıdır.

Sonuç olarak AIDS hastalığı, tanı konuldu tanı konulduktan sonra ilaç tedavisi verildi ve ayrıca dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden bir tanesi de başkalarına bulaşmayı engellemek gerekir.

Bu nedenle iyice uyarılması gerekir. Antiviral ilaçlarla virüs miktarı azaltılabilir. Ancak AIDS hatalarına öyle bir ilaç verelim ki hem tedavi etsin hem de hastalığı ortadan kaldırsın diye bir tedavi yok maalesef.

Hastanın mümkün olduğu kadar konforlu bir hayat sürmesi için gerekli tedaviler mevcut ve bunlarda kullanılıp uygulanmaktadır.

HIV'den Korunma Yolları Nelerdir?

HIV pozitif ve riskli kişilerle kan, kan ürünleri, kişisel eşya alışverişi yapılmaması ya da HIV pozitif kişiyle cinsel temas kurulması zorunlu ise mutlaka sağlam kondom kullanılması ve hijyen elbette çok önemlidir.

HIV Pozitif Kişi Çocuk Sahibi Olabilir Mi?

HIV pozitif bireyler ister erkek ister kadın olsun çocuk sahibi olmalarında bir sakınca olmamakla birlikte doğan bebekte %2 oranında da olsa hastalık görülme ihtimali mevcuttur.

Erkekte spermlerin HIV den arındırılarak anne yumurtasına verilmesi mümkündür.

HIV pozitif anne de çocuk doğurabilir ve çocuk mutlaka HIV pozitif olacak diye bir kaide yoktur.

HIV-AIDS Arasındaki Fark Nedir?

AIDS Acquired Immune Deficiency Syndrome’un yani Kazanılmış Bağışıklık Sendromu bu bir hastalığın ismidir.

HIV ise Human Immunodeficiency Virus İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü.

Yani, AIDS hastalığına neden olan faktör demek. Birisi hastalığın, sendromun adı diğeri ise sendroma neden olan virüsün adı demektir.

Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?