Yapılan bilimsel araştırmalara göre düzenli egzersiz ile cinsel aktivite arasında doğrusal bir ilişki vardır.
Düzenli yapılan 20 dakikalık egzersiz sempatik sinir sistemini pozitif yönde etkiler ve genital bölgeye olan kan akımını artırarak hem erkek hem de kadında tatminkar cinsel fonksiyonu sağlar
İçindekiler [gizle]
Erkek ve kadınlarda görülen cinsel fonksiyon bozuklukları hem fiziksel hem de psikososyal sağlık üzerinde ciddi etkiler bırakmakta, insanların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmekte ve çiftler, çocuklar, toplum üzerinde önemli problemlere yol açabilmektedir.
Cinsel fonksiyon bozukluğunun nedeni damarsal, sinirsel, hormonal, anatomik veya psikolojik nedenli olabilir.
Cinsel fonksiyon bozukluğu nedeni olan bu metabolik faktörlerin hemen hemen tümüne düzenli ekzersizin iyileştirici rolü mevcuttur.
Düzenli Egzersizin Önemi
Düzenli yapılan egzersizlerin fizyolojik olduğu kadar psikolojik etkileri olduğu gösterilmiştir. Ayrıca inme, koroner arter hastalığı ve hipertansiyon gibi kronik kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etkisi bilinmektedir.
Günlük egzersizler obezite ve diyabet gibi metabolik hastalıkların önlenmesinde ve mental sağlığın korunmasında da önemlidir. Obezite ve metabolik sendrom birlikteliği sıktır.
Bu birliktelik temelinde artmış insülin direnci mevcuttur.
İnsülin direnci mikroskobik düzeyde damar disfonksiyonuna yol açarak kronik damar hastalıklarına zemin hazırlamaktadır.
Düzenli yapılan ekzersiz (3.2 km tempolu yürüyüş) ilerleyen dönemde insülin direncinin önlenmesine ve son organ hasarının önlenmesine yardımcı olarak cinsel fonksiyon bozukluğu gelişiminde engelleyici olmaktadır.
Düzenli egzersizlerin sempatik sinir sistemini pozitif yönde etkileyip, genital bölgede kan akımını arttırdığını, ayrıca düşük düzeylerde egzersizin bile pozitif yönde motivasyon sağladığını, günlük 20dk’lık orta ağır egzersizlerin cinsel disfonksiyonu azalttığını çalışmalar göstermektedir.
Spor yapanlarda yapmayanlara göre kalp damar sağlığının daha iyi durumda olmasını ve cinsel organlardaki kan dolaşımının %10-%20 artmasını sağlar.
Cinsel organlarda artan kan dolaşımı sayesinde, spor yapan kadın ve erkeklerin rutin hayat sürdüren ve hareketten uzak olan kişilere göre cinsel sağlıklarının daha iyi olduğu saptanmıştır.
Ayrıca hafif günlük egzersizlerin erkeklerde serum testosteron seviyelerini arttırdığı ancak aşırı egzersizin erkeklerde testosteron seviyelerinin düşmesine yol açtığı bilinmektedir.
31742 sağlık çalışanı erkeğin dahil olduğu bir çalışmada ise fiziksel aktivitenin %30 oranında erektil fonksiyonların iyileşmesine katkıda bulunduğu ortaya koyulmuştur.
İlerleyen yaşla birlikte cinsel fonksiyon bozukluklarının arttığı bilinmekle birlikte kırklı ve altmışlı yaşlardaki erkek ve kadın yüzücülerin dahil edildiği başka bir çalışmada, 60’lı yaşlardaki yüzücülerde ki cinsel disfonksiyonun 40’lı yaşlardakilerle kıyaslanabilir düzeyde olduğu belirtilmiştir.
Bu da egzersizin genel sağlık ve cinsel sağlık üzerine olumlu etkisinin bir başka göstergesi olmaktadır.
290 kadın ve 118 erkek üniversite öğrencisi ile yapılan bir başka çalışmada, düzenli egzersizin cinsel istek ve performansı arttırdığını bildirmişlerdir.
Bu çalışmada özellikle haftanın 2 veya 3 günü düzenli egzersiz yapan kadınların ortalamanın üzerinde cinsel istekleri olduğu ortaya konulmuştur. Haftanın 4 veya 5 günü düzenli egzersizin ise kadınlarda seksüel performansı arttırdığını bildirmişlerdir.
Yapılan araştırmalar, iktidarsızlık problemi çeken erkeklerin ve isteksizlik sorunu yaşayan kadınların problemlerinin çok büyük bir kısmının psikolojik olduğunu ortaya koymuştur.
Düzenli günlük egzersizler sayesinde zinde görünme ve düzgün vücut şekline sahip olmanın olumlu psikolojik etkileri de olmaktadır (16) Bu durum sporun cinsel aktivite sürecini arttırdığını gösterir.
Düzenli spor yapan kişilerin görünümlerinde belirgin şekilde değişiklik olur. Hem kadın hem erkek için, yapılan çalışmalar sonucunda gelişen estetik görünüm, beğenilmeme kaygısını ortadan kaldırmakta ve kişilere daha rahat hareket etme imkanı sağlamaktadır.
Ortadan kalkan beğenilmeme korkusu kişinin kendine olan güvenini sağlamlaştırdığı için güven eksikliğinden kaynaklanan problemler ortadan kalkmaktadır.
Gençlikten yaşlılık dönemlerine kadar seksüel aktivite insan hayatının köşe taşlarından biridir. Düzenli fiziksel aktivite seksüel hayata pozitif etki ederek kişinin cinsel hayatında olumlu katkı sağlayabilir.
Klinisyenler, hastalarının durumlarını göz önünde bulundurarak yaşlarına, ek hastalıklarına sosyal ve ekonomik durumlarına göre düzenli egzersiz önermelidirler.
Kaynaklar
- Wilmore JH. Aerobic exercise and endurance: improving fitness for health benefits. Phys Sportsmed. 2003 May;31(5):45-51.
- Ohta M, Okufuji T, Matsushima Y, Ikeda M. The effect of lifestyle modification on physical fitness and work ability in different workstyles. UOEH. 2004 Dec 1;26(4):411-21.
- Akin Y, Gulmez H, Bozkurt A, Nuhoglu B, Usta MF. Usage of neck circumference as novel indicator of erectile dysfunction: a pilot study in Turkish population. Andrologia. 2013 Oct 23.
- Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults. Executive summary of the third report of The National Cholesterol Education Program (NCEP). Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). JAMA. 2001; 285: 2486–2497.
- Stanten, N, Yeager S. Four workouts to improve your love life. Prevention. 2003; 55: 76-78.
- Bacon CG, Mittleman MA, Kawachi I, Giovannucci E, Glasser DB, Rimm EB. Sexual function in men older than 50 years of age: Results from the health professionals follow-up study. Ann Intern Med. 2003; 139: 161-8
- Penhollow TM, Young M. Sexual Desirability and Sexual Performance: Does Exercise and Fitness Really Matter? Electronic Journal of Human Sexuality. 7 (5).
- Bordo S. Unbearable weight. Feminism, western culture and the body. University of California Press. 1993; 165-184.